Meer tijd voor ontruimen kamer in verpleeghuis na overlijden

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met ingang van 1 januari 2009 de beleidsregel aangepast die geldt bij het leegmaken van een kamer na overlijden van een bewoner in een verzorgings- of verpleeghuis. Hiermee wil de NZa een einde maken aan de situatie dat nabestaanden gedwongen werden om soms na één of enkele dagen al de kamer te ontruimen.

Met ingang van 1 januari 2009 krijgen deze zorginstellingen nu maximaal 13 dagen bekostigd voor het ontruimen en opnieuw inrichten van de kamer. De NZa heeft deze wijziging na signalen van consumentenorganisaties doorgevoerd. Voorheen kreeg een verpleeghuis slechts 1 dag vergoed. Voor verzorgingshuizen gold een vergoeding van maximaal 30 dagen. De NZa heeft de regelgeving voor verzorgings- en verpleeghuizen nu gelijk getrokken.

De regels voor het declareren geven de verzorgings- en verpleeghuizen nu de mogelijkheid om voor lege kamers maximaal 13 dagen een vergoeding te krijgen. De NZa heeft bij het bepalen van het maximale aantal dagen een afweging gemaakt tussen de belangen van nabestaanden enerzijds en het belang van het binnen een redelijke tijd beschikbaar komen van een plaats voor mensen die op een wachtlijst staan anderzijds.
Hoeveel dagen beschikbaar zijn voor ontruiming en hoeveel nodig zijn voor het klaar maken van de kamer voor nieuwe bewoners kunnen instellingen zelf bepalen. De NZa gaat er vanuit dat de zorginstellingen in goed overleg met de familie afspraken maken over het leegmaken van de kamer. Mochten er signalen komen dat er nog steeds voor consumenten problemen ontstaan, dan bekijkt de NZa welke verdere maatregelen mogelijk zijn.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen