Na hartoperaties meer sterfgevallen door verslechtering nierfunctie

Array

In Nederland vinden jaarlijks tussen de twaalf- en vijftienduizend hartoperaties plaats. Bij ongeveer 15 procent van de patienten treedt na de operatie verslechtering van de nierfunctie op. Dit vergroot de kans op verdere complicaties en de kans op overlijden.
Uit het promotieonderzoek van Bert Loef blijkt dat het gebruik van de hartlongmachine tijdens de hartoperatie voorbijgaande nierschade veroorzaakt. De ontstekingsremmer dexamethason kan deze nierschade tijdens een openhartoperatie met hartlongmachine niet voorkomen. Ook onderzocht Loef de overlevingskansen van patienten op lange termijn. Nierfunctieverslechtering na een hartchirurgische ingreep vergroot niet alleen de kans in het ziekenhuis te overlijden, maar ook na ontslag uit het ziekenhuis, zo blijkt. Wanneer de patient niet alleen een verslechtering van de nierfunctie heeft, maar ook een verminderde hartfunctie, dan verdubbelt het risico op overlijden op de lange termijn.

Bert Loef (Boskoop, 1956) studeerde geneeskunde te Rotterdam en werd opgeleid tot anesthesioloog in het Universitair Ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel. Hij verrichtte zijn onderzoek aan het Thoraxcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Loef werkt thans als intensivist op de afdeling intensive care van het Martiniziekenhuis te Groningen


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen