Stress en huidaandoeningen

Array

Huidaandoeningen komen vaak voor. Ruim 12 procent van alle aan de huisarts gepresenteerde aandoeningen betreffen huidaandoeningen. Circa een kwart hiervan is chronisch. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van een huidaandoening voor iemands dagelijkse leven. Ook geven veel patienten met een chronische huidaandoening, zoals psoriasis, aan dat stress hun ziekte mede kan beïnvloeden. Ook dit is nog onvoldoende onderzocht.

Lisette Verhoeven deed onderzoek naar het vóórkomen en de gevolgen van huidaandoeningen, zoals gepresenteerd in de huisartsenpraktijk. Ook onderzocht ze de invloed van stress op huidaandoeningen. Haar studies laten zien dat patienten met een huidaandoening vooral lichamelijke klachten van jeuk en moeheid rapporteren en meer beperkingen in het dagelijks leven ervaren dan de algemene bevolking.
Uit een studie waarbij psoriasispatienten gedurende zes maanden zijn gevolgd, blijkt tevens dat het ervaren van veel stress samenhangt met een verergering van de huidaandoening vier weken later. De invloed van stress is vooral te zien bij patienten die veel krabgedrag vertonen of die zich veelvuldig zorgen maken. Curriculum vitae

Lisette Verhoeven (Rotterdam, 1980) studeerde Psychologie in Nijmegen. In 2003 begon zij als junioronderzoeker aan haar promotieonderzoek op de afdeling Medische Psychologie van het UMC St Radboud. Dit onderzoek maakt deel uit van het Nijmegen Centre for Evidence Based Practice (Radboud) en de interuniversitaire onderzoeksschool Experimentele Psychopathologie.

Promovendus/a mw. drs. E.W.M. (Lisette) Verhoeven Proefschrift Skin diseases: prevalence and predictors of itch and disease severity Promotor(es) prof. dr. C. van Weel prof. dr. F.W. Kraaimaat prof. dr. P.C.M. van de Kerkhof Copromotor(es) mw. dr. A.W.M. Evers Datum woensdag 14 januari Tijd 15.30 uur Locatie Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen