Tumorcellen gevoeliger maken voor bestraling

Array

Radiotherapie kan zeer effectief zijn voor de behandeling van kanker, maar niet in alle gevallen succesvol. Tumorcellen kunnen resistent raken voor bestraling, met als gevolg overleving van tumorcellen.

Bestraling geeft verschillende types van DNA-schade. Dit impliceert dat verschillende DNA-herstelmechanismen in de cel een rol spelen in herstel van DNA-schade en dus mogelijk een rol spelen in de bestralingsgevoeligheid. Het belangrijkste DNA-herstelmechanisme is het zogeheten ‘base excision repair’ (BER).

Christie Vermeulen verrichtte fundamenteel onderzoek naar factoren die een rol spelen bij de radiogevoeligheid in zoogdiercellen, in het bijzonder de rol van BER. Tevens richt het onderzoek zich op de vraag hoe een defect in BER opgevangen wordt door andere herstelmechanismen. Het verder ontrafelen van DNA-herstelmechanismen kan uiteraard leiden tot mogelijke aanknopingspunten om tumorcellen gevoeliger te maken voor bestraling.

Curriculum vitae

Christie Vermeulen (Sint-Niklaas, Belgie, 1976) studeerde Biologie in Wageningen. Haar promotieonderzoek verrichtte ze op de afdeling Experimentele Therapie van het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam onder begeleiding van prof. dr. Adrian Begg, die als bijzonder hoogleraar verbonden is aan het UMC St Radboud. Sinds augustus 2007 is ze postdoc in het VU medisch centrum in Amsterdam op de afdeling Geneeskundige Oncologie.

Promovendus/a

mw. ir. C. (Christie) Vermeulen
Proefschrift

Determinants of radiosensitivity: DNA polymerase beta and more?
Promotor(es)

prof. dr. A.C. Begg
Copromotor(es)

mw. dr. C. Vens
Datum

vrijdag 9 januari
Tijd

10.00 uur
Locatie

Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen