Onderzoek naar vaccinatiepleister die reizigersdiarree toch niet in Nederland uitgevoerd

Array

Vandaag meldde het AD dat de De Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam gaat deze maand onderzoek doen naar de werking van een vaccinatiepleister die reizigersdiarree moet voorkomen. Echter, inmiddels is door het Amerikaans onderzoekesburo Intercell anders besloten. Vorige week besloot Intercell het onderzoek in Duitsland te willen doen in plaats van in Nederland in het Havenziekenhuis. Directeur David Overbosch van de Travel Clinic liet ons weten dat de procedures in Nederland voor het verkrijgen van een goedkeuring voor een studie langer duren dan in Duitsland. In Nederland heeft een Medisch-Ethische commissie een maand nodig om een onderzoeksopzet te beoordelen. “Intercell wil snel aan de slag” Toch heeft Directeur Overbosch nog een hoop dat het onderzoek hier toch nog wel uitgevoerd kan worden. Nederlandse Onderzoekers kunnen snel gedegen onderzoek afwerken en daarmee wordt het voor onderzoekscentra het toch nog interessant om het in Nederland te doen.

Het onderzoek van Intercel in Duitsland is onderdeel van een wereldwijde studie naar de Amerikaanse vinding. De studie wordt dubbel blind uitgevoerd. Directeur David Overbosch van de Travel Clinic liet ons weten dat het een zeer interessant onderzoek betreft waar mooi resultaten te verwachten zijn. De pleister beschermt een reiziger tegen E-coli. Via de huid wordt het vaccin in het lichaam opgenomen, zo maakt het lichaam afweerstoffen aan. Met een pleister neemt de kans op buikloop met 75 procent af, zo blijkt uit eerder onderzoek. De Travel Clinic zal de studie dubbel blind uitvoeren. De ene helft van de testpersonen krijgt een echte vaccinatiepleister, de andere krijgt een pleister met een nepmiddel.

Recente artikelen