Verslavingszorg Noord Nederland wil GHB-verslaafden in kliniek laten afkicken

Array

Verslavingszorg Noord Nederland (VVN) wil mensen die ernstig zijn verslaafd aan de partydrugs GHB onder toezicht in klinieken laten afkicken. De artsen willen de drug GHB verstrekken aan mensen die intern moeten verblijven om de verslaving gecontroleerd af te bouwen. De proef gaat van start zodra de Inspectie Gezondheidszorg groen licht geeft.

“In een keer afkicken van GHB is gevaarlijk en kan zelfs leiden tot levensbedreigende situaties zoals psychose of delirium”, stelt Wim van Loon, psychiater en manager behandelzaken, van VVN. “In de praktijk blijkt dat het geleidelijk verminderen van de inname door de GHB te verdunnen met water de risico’s doen afnemen.” GHB is in het Noorden een hype. De drug kan echter enorm verslavend werken. Van Loon: ”Dagelijks gebruik gedurende enkele weken is al voldoende om eraan verslaafd te raken. Omdat je al snel onthoudingsverschijnselen krijgt, gebruiken verslaafden het middel de hele dag door. Ook het gevaar van overdosering ligt op de loer. Dit kan leiden levensbedreigende toestanden leiden zoals coma, hartstilstand of het ophouden van de ademhaling. Het is dan van groot belang dat we mensen helpen van deze verslaving af te komen.”

De effecten van het gebruik van GHB lijken op die van alcohol. Een rustig, verdoofd en aangeschoten gevoel. Anderen raken in een meer opgewekte stemming: zij worden praterig, raken wat ontremd en minder angstig. De seksuele lust kan worden vergroot, het orgasme zou intenser zijn.

GHB is de afkorting voor ã-hydroxyboterzuur of Gamma-Hydroxy-Butaanzuur.
De officiele naam is 4-hydroxybutaanzuur. GHB is een stof die van nature in het menselijk lichaam voorkomt, met name in de hersenen. In 1961 werd 4-hydroxybutaanzuur in het laboratorium gesynthetiseerd. Formeel is het een zout maar het wordt meestal geleverd in een waterige kleurloze vloeistof. Het smaakt chemisch zoutig. Het heeft een korte werkingstijd. In de jaren 60 en 70 stond deze stof vooral in de belangstelling als slaapmiddel en anestheticum. Het middel raakte in de ban omdat er tijdens de behadeling zeer snel complicaties optraden. Sinds de jaren 90 wordt GHB voornamelijk gebruikt als partydrug.

De proef moet echter nog worden goedgekeurd door de Inspectie Gezondheidszorg. Van Loon: “GHB is niet geregistreerd voor de behandeling voor GHB verslaving, dus we mogen het officieel niet voorschrijven. Maar om mensen veilig te laten afkicken is het nodig dat we gedoseerd de inname van GHB terugbrengen door het steeds verder te verdunnen met water. Opeens stoppen is immers veel te gevaarlijk en kan zelfs leiden tot de dood.”


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen