Afkicken ibogaïne kan dodelijke hartritmestoornissen

Smartdrug en afkickmedicijn ibogaïne kan dodelijke hartritmestoornissen veroorzaken. Dit schrijven artsen van het UMC Utrecht in het tijdschrift New England Journal of Medicine. Ibogaïne wordt gewonnen uit de bast van de wortel van de West-Afrikaanse plant Tabernanthe iboga. Het veroorzaakt onder meer hallucinaties.  In de woelige jaren zestig was ibogaïne vooral populair als tripmiddel. Over het gebruik van ibogaïne in Nederland zijn bij het Trimbos-instituut geen cijfers bekend. In Nederland is ibogaïne weliswaar niet als geneesmiddel geregistreerd, maar het is wel bij de smartshop om de hoek te krijgen als tripmiddel. Het staat namelijk niet op de lijst van verboden middelen.

Begin jaren zestig ontdekte de toen aan heroïne verslaafde Amerikaan Howard Lotsof dat het middel zijn verlangen naar heroïne verminderde. Sindsdien is Lotsof vurig pleitbezorger van ibogaïne als afkickmiddel.

De Utrechtse artsen halen een voorbeeld aan van een 31-jarige vrouw die op de spoedeisende hulp van het UMC kwam nadat zij onwel was geworden na het gebruik van ibogaïne. Dit had zij gebruikt om van haar alcoholverslaving af te komen. Tijdens haar behandeling in Utrecht kreeg zij een ernstige hartritmestoornis die twee dagen aanhield.
Het verband tussen het gebruik van ibogaïne en het optreden van de stoornis ligt volgens de artsen van het UMC voor de hand.

 

De Nederlandse psychiater Jan Bastiaans, bekend van zijn LSD-therapieen voor overlevenden van de concentratiekampen van de nazi’s, raakte eind jaren tachtig geïnteresseerd. Hij werkte tot 1993 samen met Lotsof, en behandelde verschillende patienten met het middel. In hotel Het Witte Huis in Oegstgeest ondergingen heroïneverslaafden de experimentele behandeling met het wortelextract. Na een trip van circa 36 uur ontwaakten een aantal patienten ‘als herboren’.

 

In 1993 kwam er een einde aan het experimentele gebruik van het middel in Nederland toen een van Bastiaans patienten, de 24-jarige Duitse Nicola K., kort na de therapiesessie overleed. De precieze doodsoorzaak van Nicola K. is overigens nooit vastgesteld. Volgens Bastiaans en Lotsof speelde het shot heroïne dat ze zichzelf ten tijde van de ibogaïnetrip toediende een rol bij haar overlijden.

 

 

Proefdieronderzoek naar het effect van ibogaïne is wel voorhanden. Zo stelde Stanley Glick in 1991 vast dat ibogaïne het morfine-gebruik van verslaafde ratten sterk deed afnemen. Ook ratten die verslaafd waren aan cocaïne namen beduidend minder van de verslavende stof tot zich als ze een injectie met het wortelextract hadden gekregen. Maar hoe het stofje werkte was niet duidelijk.

 

Het belangrijkste evenwel is de ontdekking van een moleculair mechanisme dat verantwoordelijk is voor het effect van ibogaïne. De onderzoekers ontdekten dat ibogaïne de afgifte stimuleert van GDNF, een eiwit dat door de steuncellen (glia) in het hersenweefsel wordt gemaakt. In een aparte studie toonden ze aan dat het dit GDNF-eiwit is dat er voor zorgt dat de ratten minder drinken. Een natuurlijke remmer van dit eiwit zorgde er bovendien voor dat die werking weer ongedaan werd gemaakt.


Bron: ANP

One thought on "Afkicken ibogaïne kan dodelijke hartritmestoornissen"

  1. lekker makkelijk om de dodelijke hartritmestoornissen toe te schrijven aan de ibogaïne. Het is natuurlijk veel beter voor de medische wetenschap als we chemische middelen – die wellicht minder goed tegen de verslavingen werken – tot ons nemen. Kassa!

Comments are closed.

Recente artikelen