Kunstzinnig eerbetoon aan kinderoncoloog Voûte

Array

Met de tentoonstelling I am a bird brengt het AMC een hommage aan Tom Voûte (1936-2008). In de Brummelkamp Galerie is tot 27 maart een op Vôutes persoonlijke voorkeur gebaseerde keuze te zien uit de AMC-collectie, met werken van onder meer Marlene Dumas, Marc Mulders, Lucebert en Elspeth Diederix. I am a bird wordt op donderdag 29 januari ingeleid door voormalig Rijksmuseumdirecteur Henk van Os en geopend door kinderarts Huib Caron.


Naast hoogleraar Kinderoncologie in het AMC was de vorig jaar overleden Tom Voûte, ’s lands bekendste kinderarts, ook een gepassioneerd liefhebber en verzamelaar van hedendaagse Nederlandse beeldende kunst. Als voorzitter van de AMC Kunstcommissie zag hij er de laatste vijftien jaar van zijn leven op toe dat de AMC collectie goed verankerd raakte in de organisatie. Dat zijn adviezen bij de aankoop van nieuwe werken zwaar wogen, spreekt vanzelf. Kunstenaars die hij op zijn wekelijkse galerieronde ontmoette, respecteerden hem niet alleen als arts maar evenzeer als kunstverzamelaar. En menigeen (Marlene Dumas, Marc Mulders) besloot omwille van Tom Voûte werk aan de AMC-collectie te schenken.

De herdenkingstentoonstelling I am a bird is samengesteld in nauwe samenwerking met Voûtes dochter Titia, die haar vaders passie voor beeldende kunst deelt. De expositietitel is ontleend aan een werk van Remy Jungerman, een van de deelnemende kunstenaars, die veelal de kikker als metafoor gebruikt voor het vermogen tot transformatie en natuurlijke aanpassing. De associatie lag voor de hand: veel patientjes van Tom Voûte kenden de kinderarts als ‘dokter kikker’, vanwege de opgewekte kwaakgeluiden die hij maakte als tijdens de behandeling de aandacht even moest worden afgeleid.

Voor I am a bird zijn niet alleen kunstwerken geselecteerd die Voûte goed kende, maar ook werken die pas na zijn overlijden aan de AMC-collectie werden toegevoegd. Bindende factor is zijn persoonlijke voorkeur voor bepaalde genres en kunstenaars, een voorkeur die bij hem in hoge mate door ‘het gemoed’ werd gestuurd. In de woorden van zijn vriend Henk van Os, die de expositie zal inleiden: ‘Tom hield van kunst die de ogen streelt, zonder alleen maar oogstrelend te zijn’.

‘I am a bird’, een hommage aan Tom Voûte. Met werk van onder meer Marlene Dumas, Marc Mulders, Remy Jungerman,  Lucebert, Karel Appel, Caren van Herwaarden en Elspeth Diederix. Van 29 januari tot  27 maart in de Brummelkamp Galerie/AMC, locatie D-0 (bij de ingang van het Dagcentrum). Henk van Os houdt zijn inleiding om 16.00 uur in AMC-collegezaal 4.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen