OM opent onderzoek naar neuroloog, terwijl Jansen-Steur gewoon weer als arts in Duitsland werkte

3
246

Justitie in Almelo heeft donderdag besloten de zaak door te spelen naar het landelijk expertise centrum medische zaken. Dat centrum moet bepalen of de arts alsnog vervolgd moet worden. Een neuroloog in Enschede stelde mogelijk bewust de verkeerde diagnose bij dertig patienten. Ze kregen te horen dat ze ongeneeslijk ziek zijn. Dat zijn ze niet. De in opspraak geraakte neuroloog Jansen Steur van het MST werkte in een privékliniek in Duitsland. De arts verliet in 2004 onder dwang het MST. Hij heeft mogelijk tientallen patienten ten onrechte gezegd dat zij ongeneeslijk ziek waren, zonder deugdelijk medisch onderzoek. Ze zouden de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson of multiple sclerose hebben.  Het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo bekijkt nu of ze de arts strafrechtelijk kan vervolgen.

Verzekeraar MediRisk van het ziekenhuis waar Jansen Steur tot 2004 werkte, het Medisch Spectrum Twente in Enschede, is in dertien zaken overgegaan tot betaling van een schadevergoeding. Naar verluidt is in totaal tussen de 300.000 en 400.000 euro uitgekeerd. MediRisk wil daarover geen mededelingen doen.

 

De zaken speelden zich af tussen 1990 en 2004. De handelwijze van de Enschedese neuroloog is anderhalf jaar geleden al voorgelegd aan het OM in Almelo. Maar de affaire is daar „ondergesneeuwd”, erkent een woordvoerder. „Ook het ziekenhuis en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben de zaak laten lopen”, vindt Drost. „Iedereen stond erbij en keek ernaar. In Nederland zou de inspectie de arts ‘scherp in de gaten houden’ als hij weer actief zou zijn. Jansen Steur blijkt echter na 2004 aan het werk te zijn gegaan in de kliniek Schlossberg in Bad Laasphe, een ‘neurologische fachklinik’ met herstellingsoord. De directie heeft hem „vrijgesteld” van werkzaamheden nadat ze van verslaggevers van RTV Oost en dagblad de Twentsche Courant Tubantia had gehoord over de kwestie. Inmiddels heeft de Schlossbergkliniek in Duitsland de Enschedese neuroloog Jansen Steur met onmiddellijke ingang ontslagen. Dat is gebeurd omdat de medisch specialist heeft verzwegen dat hij in Nederland zeker veertig patienten van het Medisch Spectrum Twente heeft voorgehouden dat zij ongeneeslijk ziek waren. Inmiddels hebben zich zestien nieuwe gedupeerde patienten gemeld.

3 REACTIES

  1. hier een reactie van een ms patient die dus 25 jaar lang onder jansen steur heeft gestaan. ben een man van 41 kreeg op vrij jonge leeftijd te horen dat ik ms had ok je denkt als de neuroloog het zegt zal het wel zo zijn vond het alleen wonderbaarlijk dat hij die diagnose kon stellen zonder enig onderzoek maar goed ik hoor nu allerlij verhalen over jansen steur en wil nu zelf ook een second oppinion omdat ik mijn twijfels nu heb ga je dus na je nieuwe neuroloog het eerste wat je te horen krijgt is als jij denkt dat je hier kunt komen om jansen na te trappen kun je meteen gaan wist niet wat ik hoorde want daar kwam ik niet voor zo kun je dus zien dat er ook neurologen zijn die jansen de hand boven het hoofd houden belachelijk gewoon . er zijn uit mijn dossier dingen verdwenen zoals mijn uitslag van de lumbaalpunctie en nog veel meer had een super dik dossier en bij mijn nieuwe neuroloog liggen maar 4 blaadejes en dat moet dan mijn dossier zijn van 25 jaar geloof je het zelf . ik moest dit even kwijt en of er nog meer mensen zijn die op jonge leeftijd de diagnose ms hebben gekregen van jansen steur  mvg h

  2. halloJan,
    Ook mijn dochter kreeg op jonge leeftijd de diagnose M.S.Naar later bleek had ze dit niet, maar het ms verhaal achtervolgt haar nog steeds. We kunnen het niet uit haar dossier krijgen.Dr. Jansen had ons zijn diagnose niet persoonlijk verteld, maar we ontdekten tijdens een keuring dat dit daar in het dossier stond. Je kunt je de consternatie voorstellen binnen ons gezin en bij haar.Als ik dit nu typ word ik er nog naar van,en dan te weten dat zich dit allemaal rond 1990 voordeed.Toen wij een afspraak met de heer Jansen maakten en hem ter verantwoording trokken,gooide hij van nijdigheid haar hele dossier door zijn kamer en snauwde ons verschrikkelijk af.Omdat wij toen nog geheel in shock waren hebben we niet gereageerd zoals je zou moeten doen. Ik vraag me nu nog wel eens af of dit zijn taktiek was.Ook had hij de euvele moed om ,terwijl hij ons de foto’s met de vermeende witte vlekkenliet zien ,in totaal zeven keer te bellen naar een reisbureau voor een reisje naar Frankrijk. Dit heb ik al van meer mensen gehoord.Ik hoop dat het dossier van mijn dochter wel compleet is en wens je veel sterkte.m.vr.gr. eliza

  3. Mijn reactie is er niet op gericht om een verslaafde arts goed te praten, maar het is wel duidelijk dat Jansen Steur slechts een deel van de schuld verdiend.Het is dus mogelijk dat je langjarig in een ziekenhuis verslaafd/psychisch ziek als neuroloog rond kan blijven lopen zonder ingrijpen. Mijn beklag richt zich dan ook op zijn collega-neurologen, de medische staf van het Medisch Spectrum Twente en evenzeer de bestuurders die ongetwijfeld veelvuldig signalen hebben ontvangen alvorens in 2004 in te grijpen.Het is al langer duidelijk dat ziekenhuisbesturen de zorg moeten veranderen met een lastige gezagsverhouding met de maatschappen als uitgangspunt. Iedereen in de politiek én zorgsector weet dat specialisten elkaar de hand boven het hoofd houden, overwegend financiële motieven laten prevaleren boven handelen vanuit een gehoopt patiëntperspectief, conflictvermijdend gedrag vertonen, en niet in staat blijken elkaar feedback te geven waardoor de kwaliteit van zorg over de breedte niet het gewenste niveau bereikt.Ridicuul dat het ministerie van VWS niet ingrijpt dat er nog steeds bij de opleidingspoorten bewust schaarste aan specialisten wordt georganiseerd. Hierdoor zijn alle specialisten verzekerd van een plek, ook als ze er ergens een janboel van hebben gemaakt of simpelweg geen teamplayer zijn.Ik zou zeggen: minister, de onderste steen boven, wees eindelijk eens slagvaardig in het aanpakken van het doktersgilde in ziekenhuizen. En Jansen Steur, tja, die zal in het Nederlands recht wel een beperkte veroordeling te horen krijgen.Mag ik de patiënten en betrokkenen sterkte wensen met deze verdrietige episode?

Comments are closed.