Weer crisis in IJsselmeerziekenhuizen: NZa vindt dat steunverzoek Loek Winter niet deugt

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wijst het verzoek van de IJsselmeerziekenhuizen (PDF) om 29,5 miljoen euro steun af. Volgens de NZa is het businessplan van de MC Groep van Loek Winter onvoldoende onderbouwd en is de continuïteit van de zorg in Emmeloord en Lelystad niet gegarandeerd. Ook ligt er op dit moment geen haalbaar saneringsplan, waaruit blijkt dat het ziekenhuis met steun uit de rode cijfers komt. Het plan geeft de NZa niet het vertrouwen dat de noodzakelijke continuïteit van de zorg kan worden gegarandeerd. Eén van de vereisten voor steunverlening is dat er een haalbaar saneringsplan ligt waaruit blijkt dat het ziekenhuis met de steun in staat is om uit de rode cijfers te komen. Het saneringsplan dat bij de aanvraag is ingediend bevat onjuistheden en onvolkomenheden en de ingediende begroting is niet realistisch. Een andere eis voor steunverlening is dat het ziekenhuis in staat moet zijn om binnen drie jaar na de steunverlening één derde deel van het geld zelf terug te verdienen. NZa constateert dat de aanvraag daar niet aan voldoet. Minister Ab Klink van Volksgezondheid kan de Zorgautoriteit nog vragen het besluit te heroverwegen.

Behalve dat de aanvraag niet voldoet en onvoldoende is onderbouwd, wreekt zich ook de machtsstrijd die het ziekenhuis heeft gevoerd met zorgverzekeraar Achmea. De NZa concludeert dat Achmea zich vrijwel niet aan het businessplan committeert, terwijl de haalbaarheid van dat plan juist in grote mate afhankelijk is van Achmea als belangrijkste verzekeraar in de regio. Achmea heeft er nooit een geheim van gemaakt meer te zien in een overname door het ziekenhuis in Harderwijk.


Basis voor dit voorgenomen besluit is de beleidsregel ‘Steunverlening’. Deze regel bepaalt dat bij afwijzing de minister eerst moet worden geïnformeerd. Hij kan de NZa verzoeken het besluit te heroverwegen. De NZa heeft de betrokken partijen erop gewezen dat zij, zolang het besluit nog niet definitief is, het steunverzoek kunnen aanpassen om alsnog aan de voorwaarden te voldoen. De continuïteit van de zorg in de regio van de IJsselmeerziekenhuizen is voor de NZa van cruciaal belang bij de beoordeling of er steun moet worden verleend. Op grond van gesprekken met de belangrijkste zorgverzekeraar en de IGZ constateert de NZa dat door het wegvallen van het ziekenhuis in volle omvang een probleem met de continuïteit van zorg ontstaat.


Klink is bereid de NZa te vragen om haar besluit te heroverwegen. Maar dat doet hij alleen als de MC Groep van Loek Winter en zorgverzekeraar Achmea een aangepaste versie van hun plan bij de Zorgautoriteit indienen. De minister en de NZa zijn beide van mening  dat er in Lelystad een basisziekenhuis moet blijven.


In de tussentijd kunnen patienten gewoon bij de IJsselmeerziekenhuizen terecht, ook al heeft de NZa gisteren het verzoek om miljoenensteun afgewezen. Dat zegt minister Klink van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. De continuïteit van de zorg is volgens hem dus niet in het geding.


De IJsselmeerziekenhuizen kwamen in een vrije val terecht nadat de operatiekamers op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg op 18 september vorig jaar waren gesloten. Hierop volgde een diepe crisis met een onafhankelijk onderzoek tot gevolg. Daaruit bleek dat de IJsselmeerziekenhuizen financieel, zorginhoudelijk en bestuurlijk failliet waren.

Na lange moeizame onderhandelingen is een herstelplan opgesteld. Het ziekenhuis wordt overgenomen door Loek Winter, die investeert in verbeteringen. Achmea, banken, regiogemeenten en provincie dragen samen ook ongeveer tien miljoen euro bij. Het laatste en grootste gat moest nog worden gedicht.

De Tweede Kamer wil volgende week een spoeddebat over de weigering van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om met financiele steun te komen voor de IJsselmeerziekenhuizen. De SP heeft het debat aangevraagd en de PVV zal het verzoek steunen.  Kamerlid Henk van Gerven van de SP wil dat minister Ab Klink van volksgezondheid de voortzetting van de ziekenhuiszorg in Flevoland garandeert.


Directeur Erbudak van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam zei eind november  in televisieprogramma Nova dat zij het ziekenhuis met schulden kan overnemen. Eerder redde Erbudak het Slotervaartziekenhuis van de ondergang. In dat scenario was er geen steun van NZa nodig geweest en had ook een zorgverzekeraar geen aandeel in het ziekenhuis. Het is niet bekend wat er gebeurt al het gat inmiddels 29,5 miljoen euro niet wordt gedicht.

Recente artikelen