EERSTE HMO VAN START IN NEDERLAND

Array

Sinds 1 januari ontvangen alle asielzoekers de zorg op basis van het concept van de Health Maintenance Organization, zoals dat bij het Californische Kaiser Permanente gestalte krijgt. Alle asielzoekers zijn verzekerd bij zorgverzekeraar Menzis. Deze heeft specifieke contracten met tal van zorgverleners.


Er wordt gewerkt met één databestand, één landelijk opererend Huisartsen Informatie Systeem dat op alle locaties te openen is, indien een professional daartoe gemachtigd is. Er vindt uniforme verslaglegging, rapportage plaats. Professionals krijgen feed back over geleverde kwaliteit. Preventie en gezondheidseducatie vormen een onderdeel van het zorgpakket. Er bleken geen wettelijke of andere juridische bezwaren te bestaan om de zorg als HMO te organiseren. Menzis gaat haar ervaringen met deze HMO benutten voor de ontwikkeling van HMO’s voor andere bevolkingsgroepen.


Huisarts Gert-Jan ter Braak en adviseur van Menzis: “Het idee van een HMO voor asielzoekers is geboren toen ik met ondergetekende en LVG directeur Leo Kliphuis hardliep rond het hoofdkwartier van Kaiser Permanente. Dat was tijdens de studiereis naar Californie in 2007. We hebben hun concept uitgewerkt en aangeboden aan het overheidsorgaan Centraal Overleg Asielzoekers (COA). Het HMO voorstel bood de beste kwaliteit van zorg en was ook nog het goedkoopste. Toen mochten we dat uitvoeren.”


Op 1 januari is de HMO gestart en hebben we de eerste patienten hulp geboden. Menzis is de derde zorgverzekeraar die dezer weken de ideeen van Kaiser Permanente uitwerkt. Eerder deden dat UNIVE en DWO. Die willen nauwe relaties aangaan met de RIVAZ groep in Gorkum, respectievelijk het Vlietland Ziekenhuis te Vlaardingen. Wil je meer weten over de HMO voor asielzoekers? Stuur een mail naar genoemde Gert-Jan ter Braak. mailto: [email protected]


Guus Schrijvers


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen