HARTFALEN POLI LEIDT TOT MINDER OPNAMEN EN MINDER STERFGEVALLEN

Array

Een polikliniek speciaal voor patienten met hartfalen vermindert het aantal opnamen voor hartfalen en het aantal sterfgevallen. Dat concludeert huisarts Pieta Bruggink-André de la Porte van het Deventer Ziekenhuis, Zij promoveerde bij Julius hoogleraar en epidemioloog prof. Arno Hoes. Bruggink volgde 240 patienten met matig tot ernstig hartfalen gedurende een jaar. De helft ontving standaardzorg, de andere helft kreeg daarnaast via een speciale hartfalenpolikliniek begeleiding van een verpleegkundige en een gespecialiseerde arts/cardioloog.


Na een jaar waren in de extra begeleide groep elf opnamen voor hartfalen en twaalf patienten overleden. In de controlegroep waren 24 opnamen voor hartfalen en 23 patienten overleden. Tevens verbetert het de kwaliteit van functioneren en leven tegen minder kosten. Dat concludeert Pieta Bruggink-André de la Porte in haar proefschrift. Zij presenteerde de resultaten van het DEventer-ALkmaar Hartfalen Project (DEAL-HF-studie). Daarin zijn 240 patienten met matig tot ernstig hartfalen gevolgd. De ene helft kreeg de gebruikelijke zorg van de cardioloog. De andere helft ontving gedurende het jaar van de studie tevens extra begeleiding op een hartfalenpolikliniek, geleid door een verpleegkundige en een arts.

Deze begeleiding omvatte uitgebreide uitleg over hartfalen, leefregels, symptomen van verergering van hartfalen en tevens optimalisering van hartfalenmedicijnen volgens internationale richtlijnen. Tijdens de verdediging van haar dissertatie toonden de opponerende hoogleraren hun verbazing over de zeer goede resultaten.


De vraag van professor doctor Guus Schrijvers vraag was, hoe dat kan, terwijl de eerstelijn in Nederland al zo veel doet voor hartpatienten. Het antwoord of haar proefschrift representatief is voor heel Nederland bleef onbeantwoord.


Verschillende studies uit onder meer Groningen en Rotterdam moeten bevestigen of Bruggink in Deventer exceptioneel goede zorg leverde of dat hartfalenpoli het altijd zo goed doen. De titel van het proefschrift luidt: Effects of heart failure management programmes.


Haar emailadres is mailto:[email protected]


Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen