MANTELZORG ZO OUD ALS DE MENSHEID

Array

Drie komma acht miljoen jaar geleden liepen twee mensachtige wezens (in vakjargon twee hominiden van de soort australopithecinen) in Tanzania door de modderige as van een vulkaanuitbarsting.  Later is die as uitgehard,  waardoor de afdrukken van hun voeten over een afstand van meer dan 23 meter werden bewaard en in 1974 teruggevonden.


Uit de voetafdrukken is af te leiden dat de man zijn arm om de vrouw heeft geslagen. Ze zijn bezorgd over de vulkaanuitbarsting. Ze zoeken bescherming bij elkaar en hebben een innige relatie. Deze theorie visualiseert het Amerikaanse Museum voor Natuurlijke Historie te New York in een prachtig diorama.


Deze gebeurtenis van 3,8 miljoen jaar geleden zie ik als het eerste bewijs dat mantelzorg zo oud is als de mensheid. Het is geen uitvinding van de katholieke kerk of van de Verlichting. De voorganger van ondergetekende,  Joop Hattinga Verschure vond dat ook. Hij verklaarde de mantelzorg vanuit de biologie: zie hoe vogels voor elkaar zorgen,   beschreef hij boeiend in zijn boek Het Verschijnsel Zorg.


In de kerstvakantie las Guus Schrijvers de passage over die twee wezens in Tanzania bij Bill Bryson.  Een kleine geschiedenis van bijna alles,   geïllustreerde editie, www.uitgeverijatlas.nl ISBN 97890 450 14746.

Dit boek beveelt professor doctot Guus Schrijvers van harte aan aan degene die wil weten waar de menselijke soort vandaan komt (zie ook het vorige bericht).


Guus Schrijvers


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen