PREVENTIE BIJ OUDEREN STAAT OP VRIJDAG 13 FEBRUARI CENTRAAL

Preventie en screening van ouderen staat vandaag de dag volop in de aandacht. Dit omdat onderzoek uitwijst dat er nog aanzienlijke gezondheidswinst bij ouderen te behalen valt met gezondheidsbevordering en het beter benutten van preventieve interventies.  Consultatiebureaus voor ouderen, waar preventievescreening plaatsvindt, zijn een mogelijkheid hiervoor.


Vanuit de landelijke overheid, maar ook door gemeenten,  wordt de vraag gesteld hoe preventie binnen de ouderenzorg invulling kan krijgen. GGD Eemland en GGD Zeeland hebben in samenwerking met het Julius Centrum en het RIVM enkele jaren geleden een pilot opgezet om screening van ouderen op effectiviteit te onderzoeken.

Dit heeft geresulteerd in de pilot Preventief Gezondheidsonderzoek voor Ouderen (PGO-O). Het doel van deze pilot was het ontwikkelen en uittesten van het instrument ‘PGO voor Ouderen’  en het beantwoorden van de vraag of deelname aan een screeningsproject leidt tot een verbetering in het risico op ziektes (hart- en vaatziekten,  valongevallen en depressie) en een betere kwaliteit van leven. Het onderzoek is uitgevoerd als een ‘randomized controlled trial’ onder 1500 ouderen tussen de 60 en 75 jaar,  in Zeeland en Eemland.


Op vrijdagochtend 13 februari 2009 presenteren Julius- en GGD-onderzoekers de resultaten van de pilot. Daarnaast wordt tijdens deze ochtend een toelichting gegeven op het landelijk beleid. Tot slot vindt een forum plaats waarin de deelnemers worden uitgenodigd mee te kijken naar mogelijke vervolgstappen, gelet op gepresenteerde resultaten en landelijke ontwikkelingen.


Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar : [email protected] (graag met vermelding van naam, functie, organisatie en telefoonnummer). Voor meer informatie kunt u terecht bij Janneke van Schaik, GGD Zeeland, tel. 0113 ? 249 484 of Truus van der Lei, GGD Midden-Nederland, tel. 033 ? 467 81 67 (ma, di, vr)

Guus Schrijvers



Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen