Reactie Schering Plough op media-aandacht Inegy

Array

Op 14 januari jl. hebben MSD en Schering-Plough, de producenten van Inegy® (ezetimibe/simvastatine, MSD-SP) de belangrijkste resultaten van een onderzoek naar buiten gebracht, de zogenaamde ENHANCE studie. Dit onderzoek vergeleek bij 720 patienten met familiaire hypercholesterolemie (een genetische aandoening van een hoog cholesterol) INEGY 10/80 mg  met simvastatine 80 mg (de hoogste doseringen van beide middelen). Na 2 jaar behandeling bleek dat Inegy geen significant verschil had op de dikte van de vaatwand van de halsslagader in vergelijking met simvastatine. De studie was opgezet om dit te onderzoeken. Inegy gaf wel een grotere LDL-cholesterol verlaging. Beide behandelingen werden over het algemeen goed verdragen.

Hoewel de primaire resultaten geen voordeel lieten zien voor Inegy is het niet zo dat INEGY niet werkt, zoals in verschillende media wordt gesuggereerd. Inegy geeft een krachtige daling van het LDL-cholesterol. Vele studies hebben aangetoond dat door een lager LDL-cholesterol in het bloed er minder hart- en vaatziekten optreden.

MSD en SP verrichten momenteel drie grootschalige onderzoeken met ezetimibe/simvastatine, met meer dan 20.000 hoogrisicopatienten, waaronder de IMPROVE-IT-studie met meer dan 10.000 patienten.

Inmiddels hebben 4 organisaties een statement op hun website gezet: de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie ( NVVC ),  de National Lipid Association ( NLA ), de American College of Cardiology ( ACC ) en de American Heart Association ( AHA )

Voor het volledige persbericht klik hier

Recente artikelen