SCHOLEN OMARMEN GEZONDHEIDSONDERWIJS, MAAR ?

Middelbare scholen die zich profileren op gezondheidsonderwijs, trekken meer leerlingen. Dat komt omdat ouders het van belang vinden dat hun kind veel sport en beweegt, uitleg krijgt over voeding, alcoholgebruik, drugsgebruik en roken, gezonde voeding aantreft in de schoolkantine en snel terecht kan bij de jeugdgezondheidszorg indien het toch misloopt. Ook vinden ouders het van belang dat de school een goed anti pestbeleid hanteert en dat leerkrachten dips en depressies bij kinderen bijtijds kunnen signaleren.


Daarom bestaat er bij scholen grote belangstelling voor gezondheidsonderwijs. Op zich is deze motivatie prima. Maar voor een hoogleraar public health is deze secundair.Ondergetekende heeft als doel dat de middelbare scholieren gezonde leefstijlen aanleren: veel bewegen, niet roken, weinig alcoholgebruik, veel ontspanning, gezond eten en veilig vrijen.  En als zo’n school die dat doet meer leerlingen krijgt: nou ja dat is meegenomen.

Het is de kunst om beide doelen, meer leerlingen en betere gezondheid op lange termijn met elkaar te verzoenen. Dat gebeurt op het congres Recente Ontwikkelingen in het gezondheidsonderwijs aan middelbare scholieren, dat op 8 april in Breda op het Prisma College plaatsvindt. Tal van nieuwe lesmaterialen, ervaringen van scholen die al met gezondheidsonderwijs zijn gestart, onderzoeksresultaten komen aan de orde.


De toegangsprijs voor dit congres is laag (75 euro) omdat middelbare scholen nauwelijks beschikken over een nascholingsbudget. Wilt u naar dit congres? Surf naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing. Gaat u niet naar dit congres maar heeft u kinderen op een middelbare school? Stuur dit bericht dan door naar de klasse-mentor of zo van de klas van uw kind. Het Julius Centrum heeft veel contacten in de zorg maar niet in het middelbaar onderwijs. En toch willen zij ook leerkrachten bereiken.

Guus Schrijvers


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen