Fatma Koser Kaya: Onderwerp het EPD aan nieuwe tests voor invoering

Array

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya vraagt het kabinet het elektronisch patient dossier (EPD) aan nieuwe tests te onderwerpen, voordat het wordt ingevoerd. De experimenten die tot nu toe met het EPD gedaan zijn waren niet hoopgevend. De sociaal-liberaal stelt vandaag voor om het EPD pas in te voeren wanneer uit tests blijkt dat de medische gegevens van patienten goed beveiligd zijn en zij zelf kunnen controleren wie er in hun dossier heeft gekeken.


Kinderziekten

Het kabinet wil het EPD per september invoeren. Koser Kaya stelt vandaag voor om eerst nieuwe experimenten met het EPD te doen waaruit blijkt dat de medische gegevens van patienten goed beveiligd zijn. Koser Kaya: “We moeten het EPD niet in september in heel Nederland invoeren, terwijl uit experimenten met het elektronisch dossier nog veel onvolkomenheden blijken. De medische gegevens van mensen zijn heel persoonlijk. Daarmee mogen we geen onverantwoorde risico’s nemen. Het EPD mag wat mij betreft pas ingevoerd worden, wanneer het genezen is van kinderziekten.”

Vertrouwen in de overheid

De sociaal-liberaal wijst erop dat de laatste grote ICT-projecten van de overheid, zoals bijvoorbeeld de OV-chipkaart, met veel problemen gepaard gingen: “Het vertrouwen in de overheid op dit punt is niet groot. Daarom mogen we niet opnieuw teleurstellen. Dat zou ervoor zorgen dat alle ambities met argwaan worden bekeken.”

 

Efficintere zorg

Koser Kaya heeft de ontwikkeling van het elektronische dossier altijd gesteund, maar wel onder voorwaarde dat prive-gegevens van patienten goed beschermd worden. Koser Kaya: “Een elektronisch dossier zorgt ervoor dat gegevens tussen artsen kunnen worden uitgewisseld. Ik zou er ook niet aan moeten denken dat we geen e-mails meer konden versturen, maar alles weer per post moesten doen. Het EPD zorgt voor efficientere zorg.”

 

Persoonlijke gegevens

Koser Kaya vindt echter dat het kabinet tot nu toe onvoldoende werk maakt van de bescherming van persoonlijke gegevens van patienten. Koser Kaya: “Op dit moment staat het dossier met de ziektegeschiedenis van patienten in de kast bij de huisarts. De huisarts en zijn medewerkers kunnen er alleen bij met de sleutel van de dossierkast. Wanneer dossiers elektronisch worden, staan de gegevens uit die kast straks aan veel meer artsen en verplegers ter beschikking. Daarom wil ik dat het slot op de kast wordt verbeterd en de patient de sleutel krijgt.” De sociaal-liberaal wil dat patienten kunnen zien wie er in hun dossier heeft gekeken en wat diegene heeft gewijzigd.

Burgerservicenumhttp://www.d66.nl/mer en elektronisch dossier Fatma Koser Kaya

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen