Verrijdbare CT-scanner redt levens

Array

De overlevingskans van ongevalspatienten die met zwaar hoofdletsel in het ziekenhuis aankomen, neemt bij het gebruik van een beweegbare CT-scanner met ruim eenvijfde toe. Sinds de introductie van zulke apparatuur op de Trauma Unit van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam stellen artsen gemiddeld een half uur sneller hun diagnose. De sterfte onder neurotraumapatienten daalde met 23 procent.

Dit blijkt uit studies van onderzoeker Ping Fung Kon Jin, die op dit onderwerp promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzocht de werking van het apparaat in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in de hoofdstad. Artsen stellen met de verrijdbare scanner een half uur eerder een diagnose. De sterfte onder de patienten met zwaar hoofdletsel nam met 23 procentpunten af.Het AMC was in januari 2004 het eerste ziekenhuis dat op de traumakamer een beweegbare CT-scanner in gebruik nam. Patienten die na een ernstig ongeluk op de spoedeisende hulp terechtkomen, kunnen daardoor in één en dezelfde ruimte alle noodzakelijke onderzoeken en behandelingen krijgen. Daardoor boeken artsen aanzienlijke tijdwinst. Als er een CT-scan vereist is, bijvoorbeeld omdat zij een hersenaandoening of een botbreuk vermoeden, daalt de tijd die het kost om een volledige diagnose te stellen van 105 naar 79 minuten.

Ping Fung Kon Jin vergeleek 59 patienten in het jaar voor de komst van de verrijdbare scanner met 49 patienten in de periode daarna. In de eerste groep overleed 41 procent aan de gevolgen van hoofdletsel. In de tweede groep stierf 18 procent, 23 procentpunten minder. Theoretisch hadden we in een jaar tijd dus veertien patienten met ernstig hoofdletsel meer het leven gered, als we indertijd al de nieuwe scanner hadden gehad, concludeert de promovendus.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen