Versneld traject door Colonzorgpad in Diaconessenhuis Meppel

Array

Sinds de start van het Colonzorgpad in het voorjaar van 2008, zijn de wachttijden tussen bezoek bij de huisarts en de eventuele operatie van dikke darmkanker sterk afgenomen. Een patient kan nu binnen drie weken na diagnose worden behandeld.


Per jaar wordt er in Nederland bij ongeveer 8.000 mensen darmkanker vastgesteld. Veelal gaat het hier om tumoren in het laatste deel van de dikke darm. Een snelle diagnose en behandeling is van groot belang vanwege de kans op uitzaaiing naar de lymfeklieren. Daarom is het Diaconessenhuis Meppel in het voorjaar gestart met het zogeheten colonzorgpad. Hierdoor is de doorlooptijd van de verwijzing door de huisarts tot aan het behandelplan verkort. Afspraken zijn gebundeld, zodat de patient zo min mogelijk bezoeken aan het ziekenhuis hoeft af te leggen.

Het traject werkt als volgt: Wanneer iemand bij de huisarts komt met klachten die wijzen op een tumor aan de dikke darm, stuurt de huisarts direct een fax naar het ziekenhuis, waar de internist nog dezelfde dag beoordeelt of de patient in aanmerking komt voor het colonzorgpad. Is dit het geval, dan wordt meteen een afspraak gemaakt voor onderzoek. Dezelfde week nog kan de patient voor onderzoek terecht. Op deze dag krijgt hij ook de uitslag van de specialist. Wanneer het dan inderdaad gaat om dikke darmkanker is de oncologieverpleegkundige bij het gesprek aanwezig, die vanaf dat moment de vaste contactpersoon wordt van de patient, veel vragen kan beantwoorden en afspraken maakt met de diverse specialisten en afdelingen. Na twee weken vindt de operatie door de chirurg plaats. Het totale traject, van verwijzing door de huisarts tot operatie duurt tegenwoordig gemiddeld 29 dagen. Eerder duurde dit traject gemiddeld 44 dagen.


Bron: Diaconessenhuis Meppel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen