Congres ‘Vitaal veranderen’ presenteert zorgstandaard vasculair risicomanagement

Op 13 februari 2009 organiseert het Platform Vitale Vaten een congres. Tijdens dit congres wordt de zorgstandaard vasculair risicomanagement gepresenteerd en wordt uitgebreid aandacht besteed aan de invoering ervan in de praktijk.

Het doel is te bereiken dat alle patienten met een hart- of vaatziekte of een verhoogd risico op vasculair lijden zorg krijgen aangeboden die voldoet aan de actuele multidisciplinaire richtlijnen vasculair risicomanagement en daarbij actief participeren in het zorgproces. In de zorgstandaard wordt beschreven wat patient en zorgverleners kunnen doen om de richtlijnen te implementeren.

Farmaceutische zorg
Farmaceutische zorg is een belangrijk onderdeel van het cardiovasculair risicomanagement. Therapietrouw en medicatieveiligheid staan hierbij centraal. In de zorgverleners versie zijn de onderwerpen medicatieveiligheid en therapietrouw opgenomen. De patientenversie bevat een hoofdstuk Zorgvuldig gebruik van medicijnen.


Cardiovasculair Risicomanagement
Het opsporen en behandelen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten wordt aangeduid met de term cardiovasculair risicomanagement.

Driekwart miljoen Nederlanders hebben hart- en vaatziekten. Na de behandeling van het vaak acute probleem (hartinfarct, beroerte) of van een probleem met een slagader elders in het lichaam, is het van groot belang dat de onderliggende oorzaak wordt aangepakt. De meeste hart- en vaatziekten ontstaan door atherosclerose. Risicofactoren in het ontstaan en verergeren van atherosclerose zijn roken, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, diabetes mellitus, overgewicht, ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging. Ook niet beïnvloedbare zaken als leeftijd, geslacht en erfelijke factoren spelen een rol.


Uitnodiging
Op vrijdag 13 februari 2009 vindt het Congres ‘Vitaal Veranderen’ plaats.

Het Platform Vitale Vaten presenteert dan de Zorgstandaard Vasculair Risicomanagement. Het Congres wordt gehouden in De Eenhoorn in Amersfoort. Aanvang 09.30 uur.

Programmainformatie
Achtergrondinformatie

Wilt u (een deel van) het congres bijwonen? Wilt u een persoonlijk gesprek met één van de sprekers? Neem dan contact op met Harry van der Zaag, Communicatieadviseur Preventie Nederlandse Hartstichting, tel. 070 3155634 .

Alle congresinformatie staat op www.vitalevaten.nl


Nieuwste reviews Bekijk hier de nieuwste reviews over verlaging van het cardiovasculair risico door leefstijl interventies Zorgstandaard Vasculair Risicomanagement – deel 1 en 2 Lees hier de recente versies van de Zorgstandaard Vasculair Risicomanagement, deel I met en zonder wijzigingen (11 juli 2008) en deel II (9 oktober 2008).

Recente artikelen