Vier uur diëtetiek is soms te weinig

De clientèle van de vrijgevestigde dietist bestaat voor het grootste deel uit mensen met overgewicht, vaak in combinatie met een andere diagnose. Dit aandeel is sinds 1996 toegenomen, zo blijkt uit het Jaarboek LiPZ, beroepsgroep dietetiek.


Te dik
Steeds meer mensen zijn te dik. Maar liefst 69% van de clienten van de vrijgevestigde dietist heeft als belangrijkste diagnose overgewicht en meer dan een kwart diabetes mellitus. Bij bijna de helft van de clienten is sprake van meerdere diagnosen waarbij de combinatie overgewicht en diabetes het meest frequent voorkomt. Vergeleken met de Nederlandse bevolking ziet de dietist relatief weinig mannen, jongeren en allochtonen. Resultaat
In de behandeling probeert de dietist vooral een verandering in voeding en voedingsgewoonten bij de client te bewerkstelligen, en inzicht te geven in persoonlijke factoren die hierbij een rol spelen. Bij bijna de helft van de clienten bereikt de dietist de gestelde behandeldoelen voor driekwart of helemaal. Opvallend is dat de client relatief vaak zelf het besluit neemt de behandeling te beeindigen. Uiteraard wordt de zorg in veel gevallen in onderling overleg beeindigd. NIVEL-onderzoeker Chantal Leemrijse: “Je kunt je voorstellen dat een dietistische behandeling relatief moeilijk is vol te houden. Veel clienten moeten hun eetgedrag veranderen, dat is een moeilijk proces. Het is daarom belangrijk verder onderzoek te doen naar methoden die de therapietrouw verbeteren.”

4 uur per jaar
Nadat extramurale dieetadvisering in 2005 vanuit de AWBZ in de reguliere ziektekostenverzekering werd opgenomen, is het maximaal te vergoeden aantal uren behandeling vastgesteld op vier uur per client per kalenderjaar. Bij 12% van de clienten die in 2007 werden behandeld, besteedde de dietist exact vier uur, 7% kreeg meer dan vier uur. Wanneer clienten meer dan 4 uur zorg nodig hebben, moeten zij dit zelf betalen. Niet iedere client is hiertoe bereid of in staat. De vrijgevestigde dietisten geven zelf aan dat zij de te vergoeden vier uur per kalenderjaar voor 28% van hun clienten onvoldoende vinden.  Binge Eating Disorder
Clienten met overgewicht, clienten met een Binge Eating Disorder (eetbuien) en clienten met psychiatrische problemen lijken in aanmerking te komen voor meer behandeling. Bij deze groepen clienten geven de dietisten vaker aan dat de vier behandeluren per kalenderjaar niet toereikend zijn dan bij andere clienten.

LiPZ
LiPZ is een landelijk representatief netwerk van extramurale praktijken voor dietetiek, fysiotherapiepraktijken, praktijken voor oefentherapie Cesar en Mensendieck. Dietisten en therapeuten registreren binnen dit netwerk gegevens over de zorg die zij leveren. Alle zorg, ook de niet-verzekerde zorg, aan de hele patientenpopulatie wordt geregistreerd. LiPZ wordt uitgevoerd door het NIVEL in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Dietisten, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, Zorgverzekeraars Nederland en het College voor Zorgverzekeringen. LiPZ wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.

Recente artikelen