NRG vraagt toestemming voor herstart Hoge Flux Reactor Petten om snel weer isotopen te produceren

isotopenNRG, het bedrijf dat de kernreactor in Petten beheert, meldt dat de reactor is gerepareerd. Deze week heeft NRG de autoriteiten om toestemming gevraagd voor het herstarten van de Hoge Flux Reactor in Petten. In augustus 2008 startte NRG de reactor niet op, nadat bij het groot onderhoud en inspecties, een gasbellenspoortje in het primaire koelwatersysteem werd ontdekt. Hierna zijn een onderzoeksprogramma naar de oorzaak en een gedetailleerde veiligheidsstudie uitgevoerd. Op basis hiervan zijn extra technische maatregelen getroffen, zoals het aanbrengen van afdichtingen en detectiesystemen, waardoor veilig reactorbedrijf gewaarborgd is. Ook onafhankelijke deskundigen hebben dat bevestigd.

Met het oog op het belang van hervatting van de productie van medische isotopen en het nucleaire onderzoeksprogramma, wil NRG de reactor zo spoedig mogelijk weer in bedrijf stellen. Gezien de rol van de Hoge Flux Reactor als grote en betrouwbare producent van medische isotopen, bereidt NRG maatregelen voor om de bedrijfszekerheid en hoge beschikbaarheid van de reactor ook op langere termijn te continueren. Door de reparatie van de Kernreactor stopte ook de productie van isotopen, die worden gebruikt bij de behandeling van kankerpatienten, onder meer voor het stellen van diagnoses, pijnbestrijding en bestraling.
Petten levert een derde van de wereldproductie aan isotopen.  Omdat het ministerie van VROM nog toestemming moet geven, kan NRG niet zeggen wanneer de reactor precies wordt opgestart.

Bron: NRG

Recente artikelen