Onbehoorlijk bestuur Klink inzake EPD aangevochten

Array

dokterstas huisarts tasStichting de Vrije Huisarts heeft haar bezwaren tegen de invoering van het landelijk EPD juridisch laten toetsen. De bezwaren hebben betrekking op de gebrekkige veiligheid en technische onvolkomenheden van het systeem, de schending van het beroepsgeheim, de gedwongen ontsluiting van privégegevens zonder toestemming vóóraf van de burger, onjuiste voorlichting door  het ministerie, de ontoereikende financiering voor de invoering en de afwezigheid van financiering voor het onderhoud van het systeem en de volstrekte onduidelijkheid over de wijze waarop de juridische aansprakelijkheid is geregeld..

Volgens mr. Bram Jansen van advocatenkantoor Jansen en van Gaal te Wijchen, heeft de Vrije Huisarts “een aantal zeer concrete en reele bezwaren tegen invoering van het L-EPD” . De Tweede en Eerste kamer moeten nog over het wetsvoorstel een besluit nemen. “Gelet op de door u aangegeven eenzijdige informatieverschaffing door de overheid, is het naar mijn mening wel van groot belang dat ook de door u genoemde negatieve aspecten van invoering van het L-EPD uitdrukkelijk onder de aandacht van de Eerste en Tweede Kamerleden en burgers worden gebracht”, aldus mr. Jansen.

De Vrije Huisarts onderzoekt de mogelijkheden om, in geval beide Kamers het wetsvoorstel onverkort aannemen, genoemde bezwaren inzet te maken van een juridische procedure.
Stichting de Vrije huisarts is voorstander van betrouwbare, veilige en zinnige informatieoverdracht tussen hulpverleners in de zorg. De plannen van minister Klink betreffende de gedicteerde invoering van het landelijk EPD onder ontoereikende randvoorwaarden zijn hier domweg strijdig mee.

Persbericht DVH

Devrijehuisarts.org

Luis in de pels van de Nederlandse gezondheidsautoriteiten

Recente artikelen