Onduidelijk verband leerprestaties en gezondheid scholier

Array

jongerenIJslandse onderzoekers hebben aangetoond dat leerlingen met goede rapportcijfers meestal ook gezonde leefstijlen en een goede gezondheid hebben. Onduidelijk is wat de relatie is tussen deze drie. Ten eerste  kan het zijn dat een gezonde leefstijl het concentratievermogen verhoogt,  waardoor leerlingen meer open staan voor de kennisoverdracht van de docent. Ten tweede is het mogelijk dat kinderen met goede rapportcijfers intelligenter zijn en preventieve boodschappen van docent , GGD en massamedia beter begrijpen. Ook kan het zijn dat gezondere, goed lerende kinderen een beter thuismilieu hebben,  waar kennisverwerving en gezondheidsopvoeding altijd al benadrukt werden.

Onduidelijk is ook hoe onderwijs over ongezonde leefstijlen hierop inwerkt: veranderen de leefstijlen en daardoor het concentratievermogen en het leerplezier? Ontvangen de ouders een stimulans om bijvoorbeeld hun drankkast op slot te doen? Of gaan de leerkrachten anders lesgeven? Stoppen ze zelf ook met sjekkies draaien en ongezonde vette happen nuttigen? Stijgt hun doceerplezier?

Directeuren van negen middelbare scholen, Juliusonderzoekers en medewerkers van het Project De Gezonde School zijn er niet over uit hoe gezondheidsonderwijs nou precies werkt. Daarom organiseert het Julius Centrum het congres Recente Ontwikkelingen in het gezondheidsonderwijs aan middelbare scholieren , dat op 8 april in Breda op het Prisma College plaatsvindt. Tal van nieuwe lesmaterialen, ervaringen van scholen die al met gezondheidsonderwijs zijn gestart en onderzoeksresultaten komen aan de orde.

De toegangsprijs voor dit congres is laag (75 euro) omdat middelbare scholen nauwelijks beschikken over een nascholingsbudget. Wilt u naar dit congres? Surf naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing. Gaat u niet naar dit congres maar heeft u kinderen op een middelbare school? Stuur dit bericht dan door naar de mentor van de klas van uw kind. Het Julius Centrum heeft veel contacten in de zorg maar niet in het middelbaar onderwijs. En toch willen wij ook leerkrachten bereiken.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen