WMO vervangt ambulante AWBZ (aflevering 4 van 10 over AWBZ)

awbzEen heikel onderwerp is het geven van een antwoord op de vraag of de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) op termijn de AWBZ moet vervangen.

In de vorige kabinetsperiode zag de regering de overgang van huishoudelijke zorg als eerste fase van overheveling van AWBZ zorg naar de WMO.  Aan het einde van de kabinetsperiode beraadden vele instanties zich over deze vraag.

Een commissie van hoge ambtenaren van diverse departementen brandde in 2005 haar vingers niet aan dit onderwerp. Zij bracht een enerzijds/anderzijds advies uit. De Raad voor de Volksgezondheid Ramp; Zorg (RVZ) pleitte in 2008 voor opheffing van de AWBZ: de helft moest maar naar de Zorgverzekeringswet en de andere helft naar de WMO. De SER en de huidige regering doen geen uitspraken over de lange termijn van WMO en AWBZ.
Professor doctor Guus Schrijvers doe dat hier wel.  Er is, vind hij,  veel voor te zeggen om alle ambulante zorg aan chronische zieken en gehandicapten over te hevelen naar de WMO. Dat zou moeten gebeuren in een periode van tien tot twintig jaar. Voor de AWBZ resteert dan de 24 uurs verblijfszorg.

Zijn argumenten zijn:

1 de lokale overheid voelt dan verantwoordelijkheid voor haar gehandicapten en chronische zieken.
Via verkiezingen en participatie in inspraakorganen krijgen die invloed op dat gemeentelijke beleid
2. kies voor het Zweedse model: daarin krijgen lokale overheden financiele straf als zij geen goed extramuraal beleid ontwikkelen en te veel patienten laten instromen of vertraagd uitstromen uit ziekenhuizen. In Nederland kennen wij dit systeem voor bedrijven: sturen zij te veel werknemers door naar de WIA (voorheen WAO), dan betalen zij een strafpremie.

3. De spreiding van 24 uurs AWBZ voorzieningen (verpleeghuizen, psychiatrische ziekenhuizen, instelling voor gehandicapten) over kleine en grote gemeenten is bijzonder scheef en historisch bepaald. Het wordt Guus Schrijvers te complex om die via gemeenten te gaan aansturen. Hij geef zijn mening hier kort door de bocht, omdat hij graag het lange termijn debat over de AWBZ op gang krijgt. Hij geeft zijn mening op voor betere argumentatie.

Dit was de vierde aflevering van een serie van tien. De volgende aflevering gaat over de Awbz en het persoonsgebonden budget: gaat dat de zorg in natura levering vervangen? Deze serie in tien afleveringen gaat vooraf aan het congres Nationale en internationale, recente en lange termijn ontwikkelingen in de Indicatiestelling, de Awbz en de Wmo. Dat vindt plaats op 27 maart in het Utrechtse Domus Medica, het KNMG hoofdkwartier. Staatssecretaris Bussemaker opent dat congres. Wil je aan dit congres deelnemen? Surf dan naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.

Auteur: Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen