MBO en jeugdzorg nemen regie op zorg voor probleemjongeren

probleemjongere1 jongere, 1 begeleider, 1 plan, 1 baan

Het mbo en de jeugdzorg gaan samen de problematiek rond probleemjongeren te lijf. Het mbo maakt het mogelijk dat jeugdzorgmedewerkers op school worden ingezet; jeugdzorg grijpt zo vroeg mogelijk in.  Op die manier kan jongeren weer perspectief worden geboden: 1 jongere, 1 begeleider, 1 plan, 1 baan.  Dit stellen MBO Raad en MOgroep Jeugdzorg in een manifest dat zij op maandag 26 januari 2009 aanbieden aan staatssecretaris Van Bijsterveldt van OCW bij de presentatie van het rapport ‘Vertrouwen in de school, Over uitval van ‘overbelaste’ jongeren’ van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Het middelbaar beroepsonderwijs wil ook jongeren waarmee het om welke reden dan ook minder goed gaat gericht opleiden voor de arbeidsmarkt. Maar de scholen komen alleen aan goed onderwijs toe als eerst of tegelijk iets wordt gedaan aan de problemen waarmee deze jongeren aan hun opleiding beginnen. Waar het om gaat is jongeren zo te begeleiden en te laten leren dat ze hun plek op de arbeidsmarkt vinden met een perspectief voor de toekomst: gekwalificeerd opgeleid. Dat vraagt om regie en de bevoegdheid om krachtig te kunnen optreden.

Jeugdzorg binnen school
Scholen maken het mogelijk dat jeugdzorgmedewerkers op hun school worden ingezet. Daarmee komt zorg voor deze jongeren letterlijk binnen handbereik en kan de hulp directer en efficienter worden ingezet. De jeugdzorg stelt zich actief op als een jongere specialistische hulp nodig heeft, grijpt zo vroeg als mogelijk in en brengt de zorg naar het kind en dus in veel gevallen naar de school. Bij de gezamenlijke activiteiten binnen de school of op de stageplaats ligt de coördinerende verantwoordelijkheid bij de school.

Vergroten schoolsucces vmbo
De drempelloze instroom is een belangrijke oorzaak van de hoge schooluitval in het mbo. Evenals de WRR pleiten MBO Raad en MOgroep Jeugdzorg er daarom voor dat kwetsbare leerlingen in het vmbo een keer extra mogen blijven zitten. Dat vermindert het aantal leerlingen zonder vmbo-diploma en daarmee de kans op voortijdige schooluitval. Meer leerlingen stromen dan met een afgeronde opleiding het mbo in. Dat biedt hen extra zelfvertrouwen en betere kansen op het afronden van een echte beroepsopleiding.

Ondersteuning voor werkgevers
In tijden van economische teruggang wordt het voor bedrijven zwaarder om stageplaatsen te bieden.
Vooral voor de jongeren waar het hier om gaat, is het cruciaal dat voldoende werkgevers gemotiveerd blijven om deze leerwerkplaatsen aan te bieden. Daarom steekt het mbo meer tijd en moeite in de begeleiding van overbelaste jongeren. Op school, maar ook op de werkplek. Ook zal het mbo zo nodig meer onderwijs binnen het bedrijf verzorgen om de druk op de praktijkbegeleiders te verminderen. Ook vanuit de jeugdzorg zal begeleiding op de stageplaats worden geboden.

Financiele compensatie door gemeenten noodzakelijk
Voor deze inzet is een serieuze financiele compensatie noodzakelijk. MBO Raad en MOgroep Jeugdzorg roepen gemeenten op hiervoor voldoende middelen uit het participatiebudget beschikbaar te stellen. Sinds kort mogen gemeenten het participatiebudget hiervoor gebruiken. Het participatiebudget omvat 1,8 miljard euro. Minstens 5 procent daarvan is nodig om onze gemeenschappelijke ambities waar te maken.

Het manifest kunt u downloaden via de site van de MBO Raad: www.mboraad.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen