Vele reacties op bericht : Terminale thuiszorg wankelt

Array

terminale-thuiszorgHet bericht in de PH. Nieuwsbrief van de vorige week, dat de terminale thuiszorg niet meer betaald wordt, heeft tot vele reacties geleid.  Professor doctor Guus Schrijvers deed een oproep aan lezers om uit te leggen hoe dat kon gebeuren.  De meest uitgebreide uitleg kwam van Ingrid Buwalda, projectleider Stafdienst zorg van het Medisch Spectrum Twente.

Citaat: “Het Ministerie van VWS heeft als eerste besloten om de functie verpleging gedeeltelijk uit de AWBZ over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet (ZVW). Het heeft hiervoor Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2009 opgesteld. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) heeft deze beleidsregels vertaald in een CIZ indicatiewijzer (?). Wanneer de verpleegkundige handeling onder verantwoordelijkheid van de medisch specialist wordt uitgevoerd, valt deze in principe onder de ZVW.

Dit is voor veel verpleegkundige handelingen, die vanuit het ziekenhuis worden voorgeschreven, het geval.  Dit betekent dat de thuiszorg geen vergoeding krijgt vanuit de AWBZ om deze handeling uit te voeren.  De zorg moet dan óf door het ziekenhuis worden uitgevoerd óf door de huisarts.  Een andere optie is dat het ziekenhuis de thuiszorg betaalt om de handeling uit te voeren, omdat de patient anders langer in het ziekenhuis moet blijven dan medisch gezien noodzakelijk is.

In de PH. Nieuwsbrief wordt met name gesproken over terminale thuiszorg.  Maar het probleem is veel groter en betreft in principe alle voorbehouden handelingen,  waarbij de medisch specialist eindverantwoordelijkheid draagt. (?) De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (?) heeft in oktober een brief gestuurd naar het ministerie van VWS met de vraag om snelle actie en spoedoverleg.  Het kan toch niet zo zijn dat patienten door deze beleidsregels langer in het ziekenhuis moeten blijven of geen (thuis)zorg kunnen ontvangen,  omdat deze niet meer vanuit de AWBZ wordt vergoed! ”

Tot zover deze reactie. Ondergetekende dankt alle anderen voor hun overeenkomstige uitleg.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen