Als de gele vlek in het netvlies een blinde vlek wordt

Array

blinde-vlekWanneer we een voorwerp of detail bekijken dan richten we ons oog er op. Door de optische constructie van het oog wordt het detail exact afgebeeld op het meest fijngevoelige deel van het netvlies, de foveola. Deze foveola is 0.15 millimeter groot en bevindt zich in het midden van de macula lutea, ook bekend als de ‘gele vlek’. De scherpte van het zien is hier 100 procent, maar drie millimeter naast dit centrum is dat slechts 15 procent.

Bij mensen die lijden aan maculadegeneratie, een ingrijpende oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte afneemt, kan de gele vlek een blinde vlek worden, zodat de netvliesdelen buiten het centrum functies moeten overnemen. De patient ontwikkelt dan kijkgedrag waarbij hij de ogen continu naast, boven of onder het object moet richten (scheefkijken). Om dit te verminderen, onderzocht optometrist Anton Verezen het gebruik van een sterk prismatische bril. Deze bril blijkt de klachten van zoeken en scheefkijken te verminderen. Er wordt echter geen hogere gezichtsscherpte bereikt in vergelijking met scheefkijken. Maar het niet meer hoeven scheefkijken en het herstel hierdoor van ‘direct’ oogcontact worden als belangrijke voordelen genoemd.

Curriculum vitae
Anton Verezen (Rotterdam, 1958) is optometrist en gespecialiseerd in visuele revalidatie (low vision), en is hierin (inter)nationaal actief. Hij behaalde de diploma’s voor opticien, oogmeetkunde en contactlensspecialist. Hij voltooide de studie Optometrie aan de Hogeschool Utrecht. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij vanuit de afdeling Oogheelkunde van het UMC St Radboud. In 2007 is Verezen in dienst getreden bij Elvea low vision te Nijmegen.
Promovendus/a
C.A. (Anton) Verezen
Proefschrift
Eccentric viewing spectacles including an introduction in low vision rehabilitation
Promotor(es)
prof. dr. J.E.E. Keunen
Copromotor(es)
dr. B.J. Klevering
dr. C.B. Hoyng
Datum
woensdag 28 januari
Tijd
15.30 uur
Locatie
Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Bron:UMCN

Recente artikelen