Farmaceutische industrie en geneesmiddelengebruik: evenwicht tussen publiek en bedrijfsbelang

balansDe farmaceutische industrie moet een betere balans aanbrengen tussen het eigen bedrijfsbelang en de publieke volksgezondheidsbelangen. Winst maken is noodzakelijk voor een gezonde industrie en voor het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Die ontwikkeling moet echter vooral gericht zijn op kosteneffectieve geneesmiddelen die een duidelijke meerwaarde hebben, en niet op middelen die weinig meerwaarde hebben maar wel tot meer kosten leiden. Ook moet de farmaceutische industrie zich onthouden van ongewenste beïnvloeding van artsen, patienten en het algemene publiek. Vandaag biedt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) de rapportage ‘Farmaceutische industrie en geneesmiddelengebruik: evenwicht tussen publiek en bedrijfsbelang’ aan minister Klink aan. De RVZ pleit voor de tijdelijke vergoeding van nieuwe geneesmiddelen, onafhankelijke bij- en nascholing en meer fase 4 onderzoek.

Doel van de farmaceutische zorg, zoals van alle gezondheidszorg, is om de gezondheid van de patient zo optimaal mogelijk te krijgen of te houden gegeven de situatie waarin de patient verkeert. De farmaceutische industrie speelt hierbij een belangrijke rol. Van hen wordt verwacht dat zij maatschappelijk verantwoord handelen. De Raad heeft debatten met en tussen belanghebbenden en deskundigen uit de farmaceutische zorg gevoerd. Daarin is in kaart gebracht waar het mogelijk schort aan een goed evenwicht tussen bedrijfsbelang en het algemene publieke belang en welke activiteiten kunnen worden ondernomen om een balans tussen beide belangen te vinden.

De conclusies die de Raad uit deze debatten trekt:

  • De Raad pleit voor een van de farmaceutische industrie onafhankelijke bij- en nascholing voor huisartsen en specialisten. Rechtsstreekse betalingen zijn ongewenst.
  • Belangrijk is dat meer onafhankelijke studies worden uitgevoerd naar de effecten van op de markt zijnde geneesmiddelen, het zogenaamde fase 4 onderzoek.
  • De Raad stelt voor dat nieuwe geneesmiddelen tijdelijk vergoed worden en dat geexperimenteerd wordt met vergoedingen van geneesmiddellen afhankelijk van de mate van effectiviteit. Geen effect geen vergoeding.

Klik hier voor het volledige rapport.

Bron: RVZ

Recente artikelen