Operatierobot succes bij slokdarmkanker

Array

operatierobotHet gebruik van een operatierobot bij behandeling van patienten met slokdarmkanker is haalbaar en veilig. Dat stelt Judith Boone van het UMC Utrecht in haar promotie­onderzoek na analyse van 47 patienten. Het UMC Utrecht gebruikt de operatierobot voor deze ziekte sinds 2003 en loopt daarmee nationaal en internationaal voorop. Om de zorg verder te verbeteren opent het ziekenhuis volgende week een speciale polikliniek voor slokdarmkanker.

De operatierobot helpt de chirurg kijkoperaties bij slokdarmkanker zeer nauwkeurig uit te voeren. Tot voor kort werden slokdarmoperaties altijd open uitgevoerd via grote snedes in borstkas, buik en hals. Een minder ingrijpend alternatief is een kijkoperatie, maar die zijn complex en lastig voor chirurgen. Ze opereren dan via lange, starre instrumenten en volgen hun handelingen in twee dimensies via een monitor. Via de operatierobot beschikt de chirurg over kijkoperatie-instrumenten met gewrichten en heeft hij een tienmaal vergroot driedimensionaal beeld op het operatiegebied.

In haar promotieonderzoek laat Judith Boone zien dat de 47 geopereerde patienten er net zo goed of zelfs beter aan toe zijn dan na een open operatie. Ze hebben bijvoorbeeld veel minder bloedverlies. Chirurg prof. dr. Richard van Hillegersberg voerde de operaties uit. Het UMC Utrecht wil in de toekomst een gerandomiseerde klinische trial organiseren om te onderzoeken of de operatierobot een betere methode is dan de huidige open operatietechniek. Boone promoveert op 29 januari aan het UMC Utrecht.

Nieuwe polikliniek
Het Cancer Center van het UMC Utrecht start per 2 februari 2009 een polikliniek waar patienten met (verdenking op) slokdarmkanker terecht kunnen voor een diagnose en behandelplan binnen één dag. Tot voor kort duurde het een aantal dagen en soms zelfs weken voordat alle onderzoeken gedaan waren en de patient de uitslagen hoorde op de polikliniek. Door op verschillende afdelingen plaatsen te reserveren is het nu mogelijk om de meeste onderzoeken op dezelfde dag te laten plaatsvinden.

De patient komt ‘s ochtends voor een eerste consult op de multidisciplinaire polikliniek en kan aansluitend terecht voor aanvullend onderzoek, zoals een endo-echoscopie en een CT-scan. De chirurg en de maag-darm-leverarts bekijken samen de uitslagen, bespreken de diagnose en de eventuele mogelijkheden voor behandeling. De patient komt ‘s middags terug op het spreekuur, waar direct de uitslag en het eventuele behandelplan worden besproken met het multidisciplinaire team.

Slokdarmkanker komt steeds meer voor in Nederland. In 2005 trof deze ziekte in totaal 1546 mensen tegen 1015 in 1995, een stijging van ongeveer vijftig procent in tien jaar tijd. Slokdarmkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen (bron: www.ikcnet.nl).

Recente artikelen