Digitale beelduitwisseling Limburgse ziekenhuizen

Array

hartmriDe ziekenhuizen te Maastricht, Heerlen, Sittard, Weert, Roermond, Venlo/Venray, het radiotherapeutisch oncologisch centrum MAASTRO CLINIC te Maastricht en het Integraal Kanker Centrum Limburg zijn in 2007 gestart met besprekingen over een gezamenlijk digitaal systeem voor beelduitwisseling. Deze week heeft het laatste ziekenhuis de overeenkomst getekend waarin de technische afspraken zijn vastgelegd.
De software die de ziekenhuizen en MAASTRO gaan gebruiken levert flinke winst op voor de patient.

Beelduitwisseling is vooral belangrijk op momenten dat de behandelend arts het nodig vindt om een collega specialist van een ander ziekenhuis te consulteren om gezamenlijk tot een optimale behandeling te kunnen besluiten. Tot nu toe worden de medische beelden per post verstuurd of bij spoed in een taxi vervoerd. Dit betekent veelal dat patienten (te) lang moeten wachten voordat een besluit wordt genomen over de verdere behandeling. Bovendien is deze methodiek van versturen erg omslachtig en past zij niet in het huidige digitale tijdperk.

De klinisch informaticus van de MAASTRO CLINIC nam het initiatief om samen met de ziekenhuizen in Limburg en het IKL te bekijken hoe dit beter kan. De samenwerking tussen de ziekenhuizen, IKL en MAASTRO CLINIC heeft snel tot resultaat geleid: er is een software systeem gevonden waarover alle partijen enthousiast zijn. Het software systeem waarover nu afspraken zijn gemaakt, softwarepakket EVOCS van Fysicon, biedt een aantal belangrijke voordelen:

Snelheid. Er wordt 1 a 2 dagen tijdswinst gemaakt doordat bestanden niet fysiek op CD hoeven te worden verstuurd.
Efficiency. Dubbele diagnostiek wordt voorkomen door betere toegankelijkheid van aanwezige informatie.
Kwaliteitsverbetering. Er zijn betere en snellere consultatiemogelijkheden bij artsen in andere ziekenhuizen, hetgeen ook de onderlinge samenwerking stimuleert.
Uiteraard is er gaande het traject uitgebreid aandacht voor privacy van patienten. De gegevens worden verstuurd over een veilige en gecertificeerde lijn van KPN en worden alleen gebruikt door de behandelaar ten behoeve van de medische behandeling van de patient. Over de ingebruikname van de software worden begin 2009 afspraken gemaakt. Tegelijkertijd worden ook de juridische aspecten die een rol spelen geformaliseerd.

Bron:MUMC+

Recente artikelen