Jongeren met een eerste psychose krijgen te laat hulp

Array

helpEerste psychose: jaarlijks krijgen zo’n 3.000 Nederlandse jongeren het. Voortekenen van een psychose worden helaas vaak niet herkend. Daardoor zoeken wanhopige ouders pas hulp als het leven van een jongere al behoorlijk ontwricht is. Hoe eerder de hulp bij een psychose start, hoe minder ingrijpend het is. Er is dus hard voorlichting over psychosen nodig. Daarvoor is er nu de enige gespecialiseerde Nederlandse website: HELP ik heb een Psychose

Wat is een psychose?

Psychose filmpjes op de site gaan over ‘Niels’, een jongere met een psychose. Zijn ‘ouders, docent en broer’ vertellen wat er gebeurde vòòr hij een psychose kreeg. En over hun eigen verwarring waarmee zij daarop reageerden. De familie legt uit op welke signalen je kunt letten en welke behandeling het Centrum Eerste Psychose biedt.

Lespakket over Psychosen

Docenten krijgen ondersteuning bij het geven van voorlichting over psychose aan leerlingen. Hiervoor komen in het voorjaar lespakketten beschikbaar. Via de site kunnen docenten de psychose-pakketten bestellen.

De eerste signalen van een psychose

Voortekenen van psychose zijn o.a.: extreem geïrriteerd zijn naar de omgeving, lusteloosheid en slaap- en concentratieproblemen. Dit lijkt op gedrag dat bij jongvolwassenen hoort. Hoewel dit vaak zo zal zijn, kan er sprake zijn van eerste signalen van een psychose. De meeste mensen met een eerste psychose zijn tussen de 16 en 28 jaar. Een periode waarin veel verandert. Stress zoals examendruk, gaan studeren of op kamers gaan kunnen, samen met een aanleg, een eerste psychose triggeren.

HELP ik heb een Psychose en Centrum Eerste Psychose

www.helpikhebeenpsychose.nl is een initiatief van het Centrum Eerste Psychose, specialist op het gebied van diagnostiek en behandeling en second opinions. Dit laatste wordt in de toekomst ook via de website mogelijk. Het Centrum, dat onlangs als enige Eerste Psychoseteam in Nederland het TOPGGz keurmerk ontving, wil hiermee kennis over eerste psychosen in Nederland verspreiden en de betreffende jongeren de kans bieden eerder geholpen te worden.


Bron: Parnassia

Recente artikelen