Nieuw behandelcentrum voor bekkenbodemzorg

Array

200274623-001Op 10 februari start het AMC in samenwerking met Alant Medical BV onder de naam ‘Alant Vrouw’ een expertisecentrum voor bekkenbodemzorg. De Amsterdamse kliniek richt zich vooral op de behandeling van patienten met veelvoorkomende bekkenbodemklachten als ongewild urineverlies en verzakking van de baarmoeder, maar ook vrouwen die gesteriliseerd willen worden kunnen er terecht. Het nieuwe samenwerkingsverband heeft een aantal voordelen: patienten kunnen snel geholpen worden, krijgen kwalitatief hoogwaardige zorg en profiteren van innovatieve technieken voor diagnostiek en behandeling. Daarnaast vergemakkelijkt de concentratie van patienten met vergelijkbare klachten het wetenschappelijk onderzoek naar bekkenbodemproblemen, en biedt het opleidingsmogelijkheden voor specialisten in opleiding.

Veel vrouwen kampen met  terugkerende blaasontstekingen, pijn bij plassen of vrijen, een afwijkend uitstrijkje, verzakkingen, overgangsklachten of andere vergelijkbare problemen. Het expertisecentrum ‘Alant Vrouw’ biedt hen een multidisciplinaire behandeling door een team van gynaecologen, bekkenfysiotherapeuten, continentieverpleegkundigen, een uroloog en een seksuoloog. Het AMC speelt een belangrijke rol in het bewaken van de kwaliteit van zorg. Bovendien zijn de gynaecologen van Alant Vrouw tevens werkzaam in het AMC. Daarnaast zal intensief worden samengewerkt op het gebied van onderwijs en onderzoek. Bij complexe problemen kan snel worden door- of terugverwezen naar het AMC. Daar ontstaat meer ruimte voor de behandeling van vrouwen met eierstok- of baarmoederhalskanker of andere oncologische en gynaecologische problemen.
In de toekomst hoopt Alant Vrouw ook nauw te kunnen gaan samenwerken met het VU medisch centrum. Daarover wordt momenteel overleg gevoerd. Behandeling in de nieuwe kliniek gebeurt na doorverwijzing door huisarts of specialist en wordt geheel vergoed door de zorgverzekeraars.
Het nieuwe expertisecentrum in Amsterdam Buitenveldert is de tweede vestiging van Alant Vrouw in Nederland. Het eerste centrum – een samenwerkingsverband tussen Alant Medical BV en het UMC Utrecht – staat in Bilthoven en ging in 2002 van start. Het afgelopen jaar werden daar meer dan 1600 patienten behandeld.

Bron: AMC

Recente artikelen