Operatie brengt gevoel in de penis terug

Array

rolstoel-seksPlastisch chirurg Max Overgoor van Isala Klinieken in Zwolle en kinderuroloog Tom de Jong van UMC Utrecht hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waardoor het geslachtsdeel weer wordt geprikkeld.  De hersteloperatie, waarbij de arts twee zenuwen met elkaar verbindt, is inmiddels uitgevoerd bij 28 mannen met een lage dwarslaesie. Na een half jaar keerde bij 25 mannen het gevoel in hun geslachtsdeel terug. Zij konden vóór de ingreep wel een erectie en een zaadlozing krijgen, maar voelden daarbij niets.

Tijdens de operatie hecht de plastisch chirurg een actieve zenuw uit de lies aan de dove peniszenuw. De lieszenuw nervus ilioinguinalis komt vanuit de L1-wervel, die boven de lage dwarslaesie ligt.

Het aanraken van de penis geeft in het begin nog het idee dat de lies aangeraakt wordt, maar dat verbetert snel. Na enkele maanden hebben de mannen gevoel in hun eikel. De seksuele functie en de activiteit van de drie geopereerden neemt sterk toe. Ze zijn tevredener over hun seksleven.

Zowel bij een dwarslaesie als bij een open rug kan het gevoel van de penis verdwijnen of afwezig zijn. Kinderen die met een open rug geboren worden, hebben een niet goed aangelegde ruggenmerg en wervelkolom. Dit komt voor bij ongeveer 4,5 per 10.000 geboorten. Frustrerend voor deze mannen is het feit dat zij wel erecties hebben en kunnen coïteren maar dat zij er meestal niets van voelen. De operaties worden in Zwolle uitgevoerd als promotieonderzoek van plastisch chirurg Max Overgoor.

Bron: UMCU

Recente artikelen