Uitwisseling informatie voorkomt medicatiefouten

Array

medicatie-apotheker-veiligheidEen samenwerkingsproject tussen 2 apotheken en een laboratorium in Zwolle is erg succesvol. Apothekers kregen inzicht in bepaalde labwaardes van patienten. Ze adviseerden in een half jaar tijd 44 keer om de medicatie aan te passen vanwege een verminderde nierfunctie van de patient.

Uit onderzoeken blijkt dat een verminderde nierfunctie een belangrijke risicofactor is bij medicijngebruik. De betrokken huisartsen en internisten zijn erg tevreden over de resultaten van het project. Op basis van de actuele informatie van het laboratorium werden zij direct door de apothekers geadviseerd over het voorgeschreven medicijn.

De veelbelovende resultaten van het project in Zwolle worden meegenomen in de ontwikkeling van het Elektronisch Patienten Dossier (EPD). Het uitwisselen van informatie tussen apothekers en laboratoria wordt hiervan een onderdeel. De beroepsverenigingen van klinisch chemici, apothekers en ziekenhuisapothekers, NVKC, KNMP en NVZA geven in hun persbericht aan dat ze de resultaten op korte termijn breed zullen toepassen.

Actueel Nieuwsberichten Kamerstukken Agenda Toespraken Vraag en antwoord Alle publicaties WOB-verzoeken Openstaande kamervragen

Recente artikelen