Meer comfort en gemak aan bed in

Array

smkEen stijve nek door het kijken naar de monitor aan het plafond? Losse laptops en een wirwar van snoeren rond het bed? Dat is voortaan verleden tijd bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Deze week nam de Maartenskliniek een nieuw patienteninformatiesysteem in gebruik.

Patienten hebben beschikking over een verstelbaar touchscreen aan bed. Naar behoefte en in privacy kan men televisie kijken, radio luisteren, internetten, bellen of een digitaal spelletje spelen. In de toekomst is ook het elektronisch kiezen voor een maaltijd, een tijdschrift kopen,  een film ‘huren’ of chatten met andere patienten mogelijk.

Een algeheel gevoel van welbehagen heeft een positieve invloed op een voorspoedig herstel in het ziekenhuis. Vandaar dat de Sint Maartenskliniek gastvrijheid en goede voorzieningen hoog in het vaandel heeft staan. Voor meer comfort zijn de televisiemonitoren aan het plafond vervangen door moderne bedsideterminals. Deze terminal kan door de patient verzet worden. De afstandsbediening is overbodig; met het touchscreen kan de patient makkelijk kiezen voor TV, radio, internet, telefoon of een spelletje.

Het systeem is uitgebreid getoetst en getest door patienten en medewerkers van de Maartenskliniek om er zeker van te zijn dat het voor alle patientengroepen geschikt is. Zo is het gebruikersscherm voor patienten met cognitieve problemen, bijvoorbeeld na een hersenbloeding, vereenvoudigd zodat ook zij goed gebruik kunnen maken van het systeem. Voor patienten die hun handen niet kunnen gebruiken, zijn er speciale hulpmiddelen om het systeem te bedienen, zoals een blaaspijp of hoofdmuis. Het opladen van de tegoedkaart kan via Ideal.

Het patienteninformatiesysteem wordt in de toekomst uitgebreid met een webshop, ‘video on demand’ en een patientenextranet. Ook elektronisch kiezen voor een maaltijd, een glaasje water bestellen of een patientenenquête invullen over het verblijf in het ziekenhuis is straks mogelijk.

Bron: SMK

Recente artikelen