Regio Gorinchem speurt naar risico’s op hart- en vaatziekten

Array

vrouw-hartBinnenkort worden 500 inwoners van Hardinxveld-Giessendam tussen 50 en 65 jaar uitgenodigd om kosteloos deel te nemen aan het onderzoek “Vitale Vaten regio Gorinchem”. In dit onderzoek worden risicofactoren bij gezonde mensen op het krijgen van een hart- en vaatziekte vroegtijdig opgespoord. De geselecteerde personen zijn ingeschreven bij de huisartsen Bron, Vroom en Braken, die samenwerken in het Lokaal Centrum Gezondheidszorg Hardinxveld-Giessendam. De huisartsen werken hierbij nauw samen met Gezondheidsverzekeraar Trias en Rivas Zorggroep, beide partner in De Gezonde Regio. Als het programma een succes blijkt te zijn, wordt het doorgezet in de hele regio Gorinchem. Het convenant, dat de samenwerking bekrachtigt, wordt op 3 februari aanstaande ondertekend.

Het opsporen van de risicofactoren gebeurt op basis van bloedonderzoek, een persoonlijk gesprek en een lichamelijk onderzoek. Het onderzoek vindt plaats bij de huisarts en heeft als doel mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten op te sporen en zonodig preventief advies en behandeling te bieden.Belangrijkste doodsoorzaak

Hart- en vaatziekten zijn in Nederland al jarenlang doodsoorzaak nummer één. Ons land telt momenteel één miljoen hart- en vaatpatienten. Dit zijn mensen, met een doorgemaakte hart- en vaatziekte, zoals een hartinfarct, een herseninfarct of vaatlijden van de benen. Voor 2020 wordt een stijging tot 1,3 miljoen patienten verwacht. Een gezond vaatstelsel voorkomt hart- en vaatziekten.
Bijzondere samenwerking

Het actief oproepen van gezonde personen, via de huisartsenpraktijk, voor de controle naar de risicofactoren voor hart- en vaatziekten, is innovatief en gebeurt zelden in Nederland. De nauwe en constructieve samenwerking tussen huisartsen, ziekenhuis en verzekeraar maakt dit project extra bijzonder. Het onderzoek wordt bij de huisartsen uitgevoerd door Ineke Sterk van het Beatrix Ziekenhuis (Rivas Zorggroep) en is gebaseerd op de landelijke richtlijn Cardio Vasculair Risico Management. Dankzij de financiele bijdrage van de partners binnen De Gezonde Regio kan het onderzoek kosteloos worden aangeboden aan de inwoners.
3 februari ondertekening convenant

Als officiele start van het preventieve consult “Vitale Vaten Gorinchem e.o.” wordt op 3 februari 2009 om 17.30 uur een convenant ondertekend, waarmee de samenwerking wordt bekrachtigd. De ondertekenaars zijn:

Leo Wielaart – Voorzitter Werkgroep Vitale Vaten, lid commissie inhoud VOH. Bart Braken – Huisarts Lokaal Centrum Gezondheidszorg Hardinxveld-Giessendam.Hans van Noorden – Directeur Zorg Zuid-West UVIT (Univé, VGZ, IZA/IZZ, Trias).Pieter de Kort – Directie Rivas Zorggroep en tevens voorzitter De Gezonde Regio.

Wie is De Gezonde Regio

De Gezonde Regio is een initiatief van de zorgaanbieders Rivas Zorggroep, De Grote Rivieren, de GGD Zuid-Holland Zuid en De Vereniging van Ondernemende Huisartsen regio Gorinchem, samen met Gezondheidsverzekeraar Trias (UVIT). Deze unieke, regionale samenwerking tussen zorgaanbieders en verzekeraar is toonaangevend in Nederland. Streven van De Gezonde Regio is dat de inwoners van Gorinchem en omgeving in 2012 aantoonbaar gezonder zijn dan de rest van Nederland.

Recente artikelen