Veelbelovende behandeling voor buikvliesuitzaaiingen van dikkedarmkanker

Array

cytoreductive-surgeryDe huidige behandeling voor buikvliesuitzaaiingen van dikkedarmkanker is uitgebreide chirurgie, gevolgd door verwarmde chemotherapie. Promovendus Frits Aarts deed in een proefdiermodel onderzoek naar een nieuwe behandeling, waarin radioactiviteit is gekoppeld aan antilichamen gericht tegen kankercellen. In het onderzoek blijkt dat deze behandeling tenminste net zo veel overlevingskans geeft als de huidige behandeling met verwarmde chemotherapie. Zo niet beter, met minder bijwerkingen. In het proefdiermodel is deze nieuwe behandeling voor buikvliesuitzaaiingen van dikkedarmkanker dus veelbelovend. Momenteel zijn er voorbereidingen gaande om binnen het Radboud een eerste klinische studie te gaan verrichten.

Curriculum vitae

Frits Aarts (Breda, 1975) studeerde Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken aan de hogeschool in Eindhoven en Geneeskunde in Nijmegen. Het hier beschreven onderzoek is verricht bij de afdelingen Heelkunde en Nucleaire Geneeskunde van het UMC St Radboud. Sinds 2007 is hij chirurg in opleiding in het UMC St Radboud.

Bron: UMCN

Promovendus/a
drs. F. (Frits) Aarts
Proefschrift
Cytoreductive surgery and radioimmunotherapy to treat peritoneal carcinomatosis of colorectal cancer. Investigations towards improvement of outcome and morbidity
Promotor(es)
prof. dr. O.C. Boerman
prof. dr. R.P. Bleichrodt
prof. dr. W.J.G. Oyen
Datum
vrijdag 30 januari
Tijd
13.30 uur
Locatie
Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Recente artikelen