Persoonsgebonden budget versterkt mantelzorg, aflevering 5 van 10 over AWBZ

awbzDe ‘Pflegeversicherung’ is de Duitse variant van de AWBZ.  Er is één groot verschil.  Alle zorg wordt zowel in natura als in Persoonsgebonden Budget formule geboden.  Prof. Dr. Guus Schrijvers geeft een voorbeeld.
Mevrouw A heeft een indicatie voor een permanente verpleeghuisopname.  De familie krijgt twee alternatieve voorstellen.  Mevrouw A krijgt een plaats in verpleeghuis B, dat per maand 4500 Euro kost.  De familie mag ook zelf de verpleeghuiszorg organiseren voor een bedrag van 50% van de kosten van een verpleeghuisopname, dat wil zeggen voor 2.250 euro.  Zij moet dan een zorgplan opstellen samen met de indicatie-adviseur.  Het bedrag van 2.250 euro is inkomen voor de familie.  Het is geen budget waarover financiele verantwoording wordt afgelegd. Wel moet het zorgplan deugen.

Mevrouw A en haar familie kiezen voor het persoonsgebonden budget.  Zij hebben een roulatiesysteem ontworpen waarbij elk kind en ook buurvrouwen steeds aanwezig zijn in het huis van mevrouw A.  Verder komt een verpleegkundige iedere dag voor wondverzorging,  injecties en medicatietoediening.  De familie bestemt de 2.250 euro ten eerste voor professionele hulp: die kosten bedragen 30 maal 60 euro per uur ofwel 1800 euro per maand. De resterende 450 euro is bestemd voor reiskosten van mantelzorgers. Verder gaat men een keer per drie maanden samen eten. Na anderhalf jaar overlijdt mevrouw A, in haar eigen huis en omringd door haar geliefden.

In Duitsland werkt de Plfegeversicherung op grote schaal met deze formule. Voor Nederland is mevrouw A een utopie. Maar wat niet is kan nog komen. Guus Schrijvers voelt ervoor om het PGB als inkomen voor alle AWBZ-voorzieningen te introduceren. In zijn oratie van 1987 heeft hij dat ook bepleit. Hij houdt gewoon vol. Hij geeft zijn mening hier kort door de bocht, omdat hij graag het langetermijndebat over de AWBZ op gang krijgt. Hij geeft zijn mening op voor betere argumentatie.

Dit was de vijfde aflevering van een serie van tien.  De volgende aflevering gaat over de AWBZ en het ene loket voor indicatiestelling voor AWBZ,  WMO en andere wetten voor de Sociale Zekerheid.  Deze serie in tien afleveringen gaat vooraf aan het congres Nationale en internationale, recente en lange termijn ontwikkelingen in de Indicatiestelling, de AWBZ en de WMO. Dat vindt plaats op 27 maart in het Utrechtse Domus Medica, het KNMG hoofdkwartier. Staatssecretaris Bussemaker opent dat congres.

Wilt u aan dit congres deelnemen? Surf dan naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.
auteur: Prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen