Vraagbaak beschikbaar voor aanleggers van zorgpaden

vraagtekenDe effecten van afzonderlijke diagnostische tests, therapeutische interventies en geneesmiddelen zijn vrijwel altijd aangetoond in robuust wetenschappelijk onderzoek. Dat is minder het geval voor de volgorde waarin deze worden gehanteerd. Gaat diagnostische test A voor test B? En wat is de juiste volgorde voor therapieen bij bijvoorbeeld pijnbestrijding?

Dit volgorde probleem bestaat ook in Engeland. Daar heeft de National Health Service (NHS) een routekaart gemaakt met 400 zorgpaden horende bij even zovele hulpvragen. Daarin staat per zorgpad beschreven de aanbevolen beslisboom ofwel volgorde van diagnostische tests en de daarop volgende therapieen.  Deze kennis droeg de Leuvense hoogleraar zorgwetenschappen Walther Sermeus over tijdens het congres Recente Ontwikkelingen in Zorgpaden en Zorgstraten in ziekenhuizen, dat het Julius Centrum organiseerde op vrijdag 30 januari.

Aan dat congres namen 190 ervaren zorgverleners, managers, onderzoekers, ICTérs en organisatie-adviseurs deel. Je vindt de 400 beslisbomen op www.mapofmedicine.com. Vele NHS ziekenhuizen gebruiken deze routekaart. Patienten kunnen met behulp van deze website hun lokale zorgpad vergelijken met het door wetenschappers en experts op genoemde website aanbevolen zorgtraject.

De Power Point Presentatie van Sermeus en andere sprekers op genoemd congres treft u aan op www.integratedcare.nl, doorklikken op nascholing en gehouden congressen.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen