Zorgpad vermindert administratie door verpleegkundigen

Array

handartroseDe Sint Maartenskliniek te Nijmegen en Woerden hanteert een prachtig zorgpad voor reumapatienten met handartrose.  Op basis van tientallen jaren ervaring leren patienten in enkele dagopnamen om te gaan met hun pijnlijke,  nare aandoening.

Bij de invoering ervan in Woerden vielen zorgpadmanager Wil van Oosterom twee aspecten op.  Ten eerste verminderde het zorgpad de administratieve lasten van de betrokken verpleegkundigen.  Zij hoeven niet meer op te schrijven wat zij doen,  dat staat al in het zorgpad.  Wat zij wel moeten, is verslag doen wanneer zij afwijken van het zorgpad en opschrijven waarom zij dat deden.

De leiding benadrukt dat afwijken van een zorgpad niet erg is, als je het maar beargumenteert. Deze wijze van verslaglegging is nieuw voor de betrokken professionals.  Zij vinden het moeilijk. De tweede observatie van van Van Oosterom was,  dat patienten verkorting van de doorstroomtijd NIET op prijs stellen.  In de loop der jaren is het gelukt een dagopname van acht uur te bekorten tot vijf uur.  In die vijf uur kunnen thans alle trainingen, educatie, diagnostiek en medische consulten plaatsvinden.  Daarvoor is geen acht uur meer nodig.

Toch vinden patienten die bekorting naar vijf uur niet prettig. De rust, aandacht en de gesprekjes onderling komen minder tot hun recht.

De Power Point Presentatie van Van Oosterom en andere sprekers op genoemd congres treft u aan op www.integratedcare.nl, doorklikken op nascholing en gehouden congressen.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen