Zorgpad versnelt eerste harthulp

Array

hartkleppenHet Medisch Centrum Alkmaar ziet jaarlijks ruim 3000 patienten met ernstige pijn op de borst. Huisartsen en ambulanceverpleegkundigen hebben deze met spoed doorverwezen. Het Zorgpad Acuut Coronair Syndroom, ontwikkeld door de cardiologen van genoemd ziekenhuis, geeft aan in welke volgorde diagnostische en therapeutische interventies plaatsvinden en welke hulpverlener daarbij een rol spelen.

Dankzij dit pad is het gelukt om de eerste harthulp te versnellen. In 2005 duurde het zorgproces (van binnenkomst op de eerste harthulp tot stabilisatie) gemiddeld negentien uur. In 2006 was dat vijftien uur en in 2007 twaalf uur.

Deze mededelingen deed de Alkmaarse cardioloog Victor Umans tijdens het congres Recente Ontwikkelingen in Zorgpaden en Zorgstraten in ziekenhuizen, dat het Julius Centrum organiseerde op vrijdag 30 januari. Umans is de prijswinnaar 2008 voor het beste nieuwe zorgpad.  Hij won die prijs niet met het zorgpad Eerste hart Hulp maar met het zorgpad cardioversie,  dat is het electrisch klappen van een hartpatient.

De Power Point Presentatie van Umans en andere sprekers op genoemd congres treft u aan op www.integratedcare.nl, doorklikken op nascholing en gehouden congressen. Tot zover dit bericht.

De Spoedzorg bij Pijn op de Borst vormt een van onderwerpen van de Masterclass Spoedzorg die het Julius Centrum start op 23 juni aanstaande. Wij verwelkomen dan graag zestien ervaren professionals en managers van eerste Hart Hulpafdelingen, SEHs, Huisartsenposten, Ambulancediensten en crisisdiensten van de geestelijke gezondheidszorg. Wilt u in twaalf middagen (om de veertien dagen) alle nieuwe ontwikkelingen bespreken? Wilt u uw competenties verhogen voor conflictbemiddeling, doorzetten en draagvlakverwerving? Stuur dan een mail naar Masterclassorganisator Margriet Hageman op [email protected]

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen