Fiod: controle op zorgbudget faalt

Array

pgbHet systeem van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) is zeer fraudegevoelig. Dit blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de fiscale opsporingsdienst Fiod/ECD en de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland. Met het persoonsgebonden budget (pgb) voor ouderen en gehandicapten is voor zeker 1,3 miljoen euro gefraudeerd. De Fiod zegt in een rapport waarover Nova beschikt dat de regels voor besteding van het pgb te vrijblijvend zijn.  Met het pgb hebben mensen de vrijheid zelf zorg in te kopen. Het zorgkantoor controleert alleen of de factuur die ze indienen even hoog is als het budget dat ze krijgen. Of de zorg daadwerkelijk is verleend, wordt nauwelijks nagegaan.

Het vertrouwelijke rapport van de Fiod is door NOVA boven tafel gekomen. Eerder deed de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al onderzoek naar pgb’s. Hieruit blijkt dat in 2007 89 pgb-dossiers werden aangemeld bij fraude-coördinatoren. Bij achttien budgethouders werd misbruik vastgesteld.

Het gemiddelde fraudebedrag is 35.000 euro. In een van de gevallen kreeg een man vijf jaar lang een pgb voor zijn moeder, terwijl die al was overleden.


Uitbetaling en controle op de bestedingen is van het ministerie overgedragen naar de zorgkantoren, die worden beheerd door verzekeraars. ‘En die zijn heel vriendelijk voor de aanvragers van een PGB, om het maar eens eufemistisch te stellen’, zegt een bron.

Zorgkantoren zijn verplicht jaarlijks 5% van de PGB’s te controleren, maar dat is, als het al gebeurt, vooral een papieren controle. De zorgkantoren controleren niet tot nauwelijks of formulieren naar waarheid zijn opgemaakt. In een geval uit 2005 verzweeg een echtpaar gedurende vijf jaar dat de moeder voor wie PGB werd verkregen inmiddels was overleden.



De Fiod/ECD en de recherche hebben gekeken naar de totale zorgsector en het hele stelsel van PGB. Er is gebruikgemaakt van politieregisters, geldstromen en onderzoek naar de juridische constructies van verenigingen en stichtingen die PGB-budgetten ontvangen en beheren.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen