Met minder personeel toch goede zorg leveren

Array

verpleegkundigMedische innovaties zoals thuistechnologie, innovatieve geneesmiddelen en ketenzorg kunnen zorginstellingen tienduizenden personeelsleden in de zorg besparen. Anno 2009 zijn er circa 1,2 mln. medewerkers actief in de zorg. Zorginstellingen en de overheid verwachten in de komende jaren -door de vergrijzing- een structureel tekort aan goed opgeleid personeel in de zorg. Volgens toekomstramingen zou rond 2025 bijna 25% van de Nederlandse beroepsbevolking in de zorgsector werkzaam moeten zijn om aan de stijgende zorgvraag te voldoen. Dit is onmogelijk. Daarom is het van essentieel belang dat er op korte termijn concrete maatregelen worden genomen die de arbeidsproductiviteit in de zorgsector verhogen.

 

De uitdaging van het ministerie van VWS en zorginstellingen wordt om met minder personeel toch de benodigde zorg te leveren. Onderzoek van de universiteit Maastricht en het Haagse onderzoeksbureau APE geeft aan dat hiervoor voldoende mogelijkheden bestaan door beter gebruik te maken van medische innovaties.

De auteurs staven hun bevindingen voor drie veel voorkomende aandoeningen waarbij een groot beroep wordt gedaan op (psychiatrische) ziekenhuizen met cijfers in het rapport “Medical Innovations and Labor Savings in Health Care’

Het betreft COPD/astma, hart- en vaatziekten en psychische stoornissen. Deze drie ziekten waren in 2007 goed voor ongeveer 166.000 (psychiatrische) ziekenhuisopnamen. Doordat tien innovatieve geneesmiddelen zijn gebruikt hebben deze zorginstellingen 7.200 personeelsleden kunnen besparen. De auteurs becijferen in hun scenario-analyse wat de werkgelegenheidsbesparende effecten zijn als meer patienten met nieuwe innovatieve geneesmiddelen worden behandeld. De personele besparingen in 2025 lopen uiteen van 9.100 in het laagste scenario tot 11.900 in het hoogste scenario. Prof. Wim Groot, hoogleraar economie van de gezondheidszorg aan de universiteit Maastricht:” Het gaat hier slechts om een tipje van de sluier. We beschikten voor het onderzoek over de gegevens van 10 geneesmiddelen terwijl er een veelvoud is aan nieuwe medicijnen. Onze studie leert dat medische innovatie een bijdrage levert aan verhoging van de arbeidsproductiviteit in de gezondheidszorg: negeren de zorginstellingen deze ontwikkeling dan worden ze geconfronteerd met een chronisch tekort aan handen aan het bed. Daarnaast krijgen toekomstige patienten niet de zorg waarvoor ze hebben betaald.”

 

Veelal echter hinderen de huidige regelgeving- en financieringsarrangementen de overheid en zorginstellingen dat zij daadwerkelijk kunnen profiteren van de voornoemde arbeidsbesparende effecten. Obstakels zijn de sterk uiteenlopende financiering van de verschillende zorginstellingen, het toelatingsbeleid voor medische innovaties, verkeerde prikkels in de financiering van de zorgverzekeraars. Die resulteren er nog te vaak in dat patienten om financiele redenen in het (psychiatrisch) ziekenhuis worden opgenomen, terwijl ze ook thuis kunnen worden behandeld.

 

Prof. Wim Groot:” Aard en omvang van de toekomstige arbeidsproblematiek in de gezondheidszorg noopt om geen enkel instrument, zoals medische innovaties, ongebruikt te laten. Het rapport is een vertrekpunt voor een anticiperend en samenhangend beleid dat daadwerkelijk knelpunten op de arbeidsmarkt in de zorg voorkomt.”

 

 

Het integrale rapport Medical Innovations and Labor Savings in Health Care’ is op woensdagmiddag 4 februari te downloaden via www.ape.nl.

 

Het rapport wordt op 4 februari in Den Haag gepresenteerd op het 9de Clingendael Symposium “Arbeidsbesparende innovaties in de Zorg”. Aanvang: 13.00 uur.

Plaats: Clingendael, Clingendael 7, 2597 VH Den Haag. Dagvoorzitter is Prof. Dr. C.A. (Flip) de Kam. Andere sprekers zijn o.a. Dr. U (Ulf) Persson, directeur van het Zweedse Instituut voor Gezondheidseconomie en drs. H. (Hans) Feenstra, voorzitter Raad van Bestuur, De Friesland.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen