Minder huisartsbezoek en depressie door groene leefomgeving

Array

groene-leefomgevingMensen met een groene woonomgeving voelen zich gezonder. Dat niet alleen: ze zíjn ook gezonder, want ze bezoeken minder vaak de huisarts voor bijvoorbeeld depressie, diabetes, COPD en duizeligheid. Vooral mensen met een lagere sociaal-economische status, kinderen en ouderen hebben profijt van meer groen in de woonomgeving, aldus onderzoeker Jolanda Maas. Maas verrichte haar onderzoek bij het NIVEL en promoveert op 20 februari aan de Universiteit Utrecht op haar onderzoek naar ‘Vitamine G’.

We denken niet alleen dat een groene woonomgeving gezond is, het ís ook zo, blijkt uit het promotieonderzoek van Jolanda Maas. “Dit komt doordat mensen die meer tijd doorbrengen in een groene woonomgeving sneller herstellen van stress”, verduidelijkt ze. “Ziekte of het overlijden van een naaste hebben bijvoorbeeld bij mensen die ‘groen’ wonen minder effect op hun gezondheid. Maar ook ‘bewegen’ en ‘sociale contacten’ zijn niet helemaal weg te cijferen als verklaring voor de heilzame werking van groen. Zo tuinieren mensen uit een groene woonomgeving vaker en langer, en fietsen zij meer minuten naar hun werk. Verder voelen zij zich minder eenzaam en ervaren ze minder vaak een tekort aan sociale contacten.”

Groen als geneesmiddel

“Groen is méér dan een luxe product”, stelt Maas, “het werkt gezondheidsbevorderend. Bovendien voelen mensen in een groene woonomgeving zich veiliger. Er zou dan ook meer aandacht moeten komen voor groen in de leefomgeving bij het inrichten van wijken en steden. Daarbij kan de Nederlandse gezondheidszorg groen actiever inzetten voor de gezondheid van patienten. Waarom zou een huisarts patienten niet vaker aanraden een wandelingetje te maken in het bos? Verder zou ieder verpleeg- of ziekenhuis eigenlijk een binnentuin moeten hebben waar patienten even tot rust kunnen komen.”

 

Vitamine G-onderzoeksprogramma

Het promotieonderzoek van Jolanda Maas maakt deel uit van het Vitamine G-onderzoeksprogramma dat met subsidie van NWO wordt uitgevoerd door het NIVEL en Alterra. Voor dit onderzoek zijn resultaten van de Tweede Nationale Studie van Ziekten en Verrichtingen in de Huisartsenpraktijk (NS2) gecombineerd met gegevens van het Landelijk Grondgebruiksbestand Nederland (LGN4) om de hoeveelheid groen in de directe leefomgeving te berekenen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Minder huisartsbezoek en depressie door groene leefomgeving"

  1. Proficiat, wat betreft de uitkomsten heb ik een aantal vragen:Zijn het niet vooral de meer welgestelde mensen die in een groene omgeving leven?Dan kan de grotere gezondheid ook worden toegeschreven aan ander zaken, zoals meer vrije tijd om te wandelen,  meer gezonde maaltijden en een meer gezonde leefstijl. In een niet-groene omgeving wonen, betekent doorgaans dat je veel milieuverontreiniging moet ondergaan, veel lawaai van het verkeer, en daardoor relatief meer stress.Zijn al die overige factoren onder controle?Met vriendelijke groet, L.Koolen

Comments are closed.

Recente artikelen