Weg met die dikke buik: Belgische Stichting tegen Kanker vraagt aandacht voor overgewicht

Array

overgewichtAlle Belgen samen wegen 45.000 ton te veel. Een op de drie Belgen is te dik en een op de twee heeft een te grote buikomvang. Al die mensen lopen meer risico op kanker. Eén oorzaak aanwijzen waarom iemand kanker krijgt, is vaak onmogelijk. Het kan aan je genen liggen, aan je levensstijl, aan de luchtkwaliteit of aan je lichaamsgewicht. Vandaag, op de Werelddag tegen Kanker, vraagt de Belgische Stichting tegen Kanker aandacht voor overgewicht. Dokter Pia Cox van de Stichting legt uit waarom.

‘Om te beginnen willen we het publiek duidelijk maken dat je wel degelijk aan preventie tegen kanker kunt doen. We hebben niet alle factoren in de hand, dat is waar. Je kunt lobbyen voor een betere luchtkwaliteit bijvoorbeeld, en er zijn ook steeds meer studies die het verband met kanker aanwijzen, maar daarom heb je nog niet direct gezondere lucht in je omgeving. Je lichaamsgewicht heb je wel zelf in de hand.’

Welke kankers houden verband met overgewicht?
‘Mensen die een beetje minder wegen dan hun ideale lichaamsgewicht, lopen het minst risico op kanker. Specifiek wordt er een verband gelegd tussen zwaarlijvigheid en kanker van het baarmoederslijmvlies. Ook borstkanker na de menopauze treft vaker vrouwen met overgewicht. Net als dikkedarmkanker bij de beide geslachten. Borstkanker staat op één bij de vrouwen en darmkanker op twee. Bij mannen neemt darmkanker de derde plaats in, na prostaat- en longkanker.’

Moeten we alleen naar de weegschaal kijken of ook opletten wat we eten?
‘Vroeger legden we vooral de nadruk op dat laatste: men moest meer of minder van dit en dat eten. Meer van deze soort vet, minder van die soort vet, meer granen, meer fruit en groente, minder rood vlees, meer vis. Dat blijft overeind, maar velen vinden het te ingewikkeld. Daarom zeggen we nu: houd je gewicht in toom en mijd suikerrijke dranken en voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid. Dat zijn eetwaren die per 100 gram meer dan 250 kilocalorieen bevatten, zoals chips of fastfood. Dat staat vermeld op de verpakking.

Hoeveel Belgen kampen met overgewicht?
Een kwart van alle vrouwen en ruim een op de drie de mannen. Echte obesitas komt voor bij ruim 10 procent. Maar minstens zo belangrijk is de vetophoping rond de buik en daarvoor moeten we naar de buikomtrek kijken. Liefst 55,5 procent van de Belgen, meer dan de helft dus, heeft een te grote buikomtrek. Bij vrouwen mag die niet meer dan 88 centimeter bedragen, bij mannen is 102 centimeter de grens.

Zo’n buikje werk je niet weg met een dieet alleen…
Nee, en daarom leggen we in deze campagne ook de nadruk op lichaamsbeweging. We moeten minder voor de tv en het computerscherm zitten en meer lichamelijk actief zijn. Iedereen zou minstens een halfuur per dag matig moeten bewegen, bijvoorbeeld door een halfuur stevig te stappen. Driekwart van de Belgen haalt dat niet.

De Stichting voert vandaag actie in het Brusselse Zuidstation. Tussen 9.30uur en 10.30uur zet ze treinreizigers op de weegschaal.

Bron: Medinews

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen