Zorg 2.0: eerste congres vóór en dóór zorgprofessionals

Array

lucienOp 24 maart 2009 organiseert de Acute Zorgregio Oost / UMC St Radboud het
Zorg 2.0-congres: het eerste congres over internetmogelijkheden in de zorg vóór en dóór zorgprofessionals. Het congres is een eerste stap in een lange reis om meer sámen met de patient de regie te gaan voeren en staat geheel in het teken van bewustwording onder zorgprofessionals.


Volop kansen internet in de zorg
De zorg is in beweging, zowel aan de zijde van de zorgverleners als aan de kant van de patient. Adequate informatievoorziening is daarbij uiterst belangrijk. Steeds vaker zoekt én vindt de patient – maar ook zijn omgeving – gezondheidsgerelateerde informatie via het internet. Voor veel zorgprofessionals daarentegen is de manier waarop en de omvang waarin patienten dat doen nog onvoldoende bekend en zit de weg van het internet nog niet in hun systeem.

Er ligt een wereld aan kansen en mogelijkheden open om met behulp van internet nog beter in te spelen op de behoefte van de patient en om kennis op een efficientere manier te delen. Denk aan de mogelijkheden die weblogs, online-communities, Twitter, podcasts, vodcasts, RSS-feeds en LinkedIn bieden bij het uitwisselen van informatie en ervaringen of het vergemakkelijken van bijvoorbeeld ziekenhuisopnames.

Interactief programma
Het Zorg 2.0 congres is bijzonder omdat het een congres vóór en dóór zorgprofessionals is. Diverse ervaringsdeskundigen belichten hun ideeen en delen hun kennis. De ochtend staat in het teken van lezingen. Iniatiefnemer en hoofd Acute Zorgregio Oost Lucien Engelen leidt de dag in met een korte ‘tour de horizon’ over internet en zorg.

 

Daarna is het de beurt aan verschillende sprekers, waaronder Maarten Lens-FitzGerald. De jonge internetentrepreneur met kanker vertelt waarom hij zijn ziektebeeld en behandelingen uitvoerig deelt via zijn blog. Prof. dr. Jan Kremer en Prof. dr. Bas Bloem van het UMC St Radboud bespreken hun ervaringen met de digitale IVF-poli, ParkinsonNet en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van MijnZorgNet. De Hongaarse student geneeskunde Bertalan Meskó zette twee van de meest succesvolle (Engelstalige) communities voor professionals in de gezondheidszorg. Hij wint prijs na prijs en geeft lezingen op de meest vooraanstaande universiteiten. Ook hij geeft zijn visie op de rol van internet in de zorg, zowel op het gebied van patientenzorg als opleidingen.

Daarnaast neemt een van de grootste experts op het gebied van online marketing, Marco Derksen, de bezoekers mee naar de invloed van internet in andere ‘markten’.
Het middagprogramma heeft een praktische invulling, met compacte workshops waarin deelnemers zelf ervaren wat nieuwe media inhoudt, hoe de patient het middel gebruikt en vooral ook hoe de zorgprofessional het zelf zou kunnen gebruiken.

 

Introductie online community Acutezorg.nl
Tijdens het congres introduceert Acute Zorgregio Oost tevens de eerste online community vóór en dóór zorgprofessionals: www.Acutezorg.nl
De online community is onder meer bedoeld als centrale kennispoort: de plek waar alle relevante informatie over acute zorg verzameld en gedeeld wordt en waar medici, paramedici, verpleegkundigen en ondersteuners met elkaar in contact kunnen treden en ervaring kunnen opdoen met nieuwe media.

Voor meer informatie over het programma en voor aanmelding: www.azo.nl/zorg20.htm
Kijk voor achtergrondinformatie over de Acute Zorgregio Oost op: www.azo.nl








Bron:UMCN

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen