CAO Gehandicaptenzorg: grootste bonden buitenspel gezet

abvakabo-fnvAbvakabo FNV, NU’91 en FBZ verbijsterd over besluit VGN

Woensdagavond heeft VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) de vakbonden Abvakabo FNV, NU’91 en FBZ geen uitstel verleend voor hun de reactie op het definitieve voorstel voor de nieuwe cao Gehandicaptenzorg. Hiermee zijn de drie bonden, die het grootste gedeelte van de medewerkers in de Gehandicaptenzorg vertegenwoordigen, buitenspel gezet in de cao-onderhandelingen. Vakbond CNV Publieke Zaak is wel tot een onderhandelaars-akkoord gekomen met VGN.

Abvakabo FNV, NU’91 en FBZ zijn verbijsterd over de gang van zaken. Het akkoord tussen VGN en CNV Publieke Zaak creeert ruimte voor verslechtering van de arbeidsvoorwaarden van medewerkers in de gehandicaptenzorg.

Woensdag vond de vierde ronde plaats in de cao-onderhandelingen tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties. Eerder was al duidelijk dat de uitgangsposities van de drie bonden en VGN erg ver van elkaar stonden, maar het besluit kwam als volledige verrassing. Abvakabo FNV, NU’91 en FBZ buigen zich de komende dagen over volgende stappen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

7 thoughts on "CAO Gehandicaptenzorg: grootste bonden buitenspel gezet"

  1. Ik ben zelf  ABVA kabo lid  Ik vind  het  een prima  resultaat wat  het  CNV  heeft  bereikt zo kort  voordat  de ellende  die  straks  qua  economische  crisis  gaat  geginnen.Snel handelen is  dan een pre  in deze  situatie.Mijn felicitaties hiervoor!!Bestuurders  ABVA Kabo schaar  uw  achter  het  CAO  resultaat !!dhr  stap   

  2. Als werknemer in de gehandicapten zorg voel ik mij voor de zoveelste keer in de steek gelaten door mijn werkgever. Ik baal er goed van dat er opnieuw de garanties uit de cao verdwijnen. Ik zie mijzelf niet onderhandelen met mijn werkgever, als die mij ziet heeft hij het over extra werken. Die extra uren zet hij dan weer als vrije tijd terug, heb ik niets over te zeggen. Ik steun de bonden die het akkoord niet hebben ondertekend.

  3. geachte j.Stapwat vreemd dat er achter de naam van J.stap een CNV-er lijkt te zitten terwijl hij\zij zegt ABVA lid te zijn. als je op de naam van J.Stap klikt kom je op de CNV pagina terecht.Ik vind dit een geval van leuk geprobeerd.het akkoord is dodelijk voor de sector.Er wordt heel veel ingeleverd voor een lullige 2,57% over 2009.55 plusregeling is weg per 01-10-2010leeftijdsgerelateerde verlof uren vanaf 45 zijn weg.het CNV is volledig de weg kwijt zou ik zeggen. Hoe kun je nu de rechten van medewerkers in de gehandicaptenzorg weggeven en er niets maar dan ook niets voor in de plaats geven. ik wens het CNV dan ook veel plezier bij het uitleggen van dit accoord aan haar leden .Ik zal daar niet bij zijn als lid maar wel als collega en zal ze het vuur aan de schenen leggen.

  4. geachte j.Stap.wat vreemd dat er achter de naam van J.stap een CNV-er lijkt te zitten terwijl hij\zij zegt ABVA lid te zijn. als je op de naam van J.Stap klikt kom je op de CNV pagina terecht.Ik vind dit een geval van leuk geprobeerd.het akkoord is dodelijk voor de sector.Er wordt heel veel ingeleverd voor een lullige 2,57% over 2009.55 plusregeling is weg per 01-10-2010leeftijdsgerelateerde verlof uren vanaf 45 zijn weg.het CNV is volledig de weg kwijt zou ik zeggen. Hoe kun je nu de rechten van medewerkers in de gehandicaptenzorg weggeven en er niets maar dan ook niets voor in de plaats geven. ik wens het CNV dan ook veel plezier bij het uitleggen van dit accoord aan haar leden .Ik zal daar niet bij zijn als lid maar wel als collega en zal ze het vuur aan de schenen leggen.

  5. Jammer dat de CNV-onderhandelaar zo weinig met de werknemers op heeft. Ik vind het ook raar dat dezelfde onderhandelaar in de raad van toezicht zit van een grote instelling, dus met 2 petten op in de onderhandeling zit.Dat had hij niet eens moeten willen.

  6. Ik vind dat de werkgevers zich asociaal opstellen door hun houding en het getuigt van arrogantie van de werkgevers dat er zo met de bonden (en dus hun eigen werknemers)  ABVAKABO FNV omgegaan wordt.  Ik vind het onbegrijpelijk dat de CNV akkoord is gegaan. Ik ben lid van ABVAKABO FNV, maar denk dat de CNV “onderhandelaars” heel wat uit te leggen hebben aan hun achterban om een soort blanco check aan de werkgevers af te geven, maar goed dat is hun eigen probleem.De ABVAKABO FNV moet de “poot stijf houden”.Hopelijk komt het niet zover, maar ik ben bereid dat de actiebereidheid groot is om een goede verantwoorde CAO te hebben.Uiteindelijk zijn de werkegevers dar ook bij gebaat en niet in de laatste plaats de clienten waar wij zorg/begeleiding aan bieden.Nog even een reactie op J.Stap. “Geweldig” om zo te reageren, maar als je op de naam klikt kom je zoals enkele anderen reeds hebben aangegeven op de site van CNV. Dat moet de CNV toch niet willen, lijkt mij! Rene Bodewes

  7. En nu???akkoord met cnv is weg en waarschijnlijk dus ook onze 3% verhoging!Straks helemal niks erbij/ Lang leve ABVAKABO, not!

Comments are closed.

Recente artikelen