VN-Kinderrechtencomité voor Nederland wil betere bescherming van kwetsbare kinderen

Array

jantje-betonHet Comité kijkt uit naar de Ombudsman die in aantocht is, zo laat het Comité vandaag weten in zijn ‘Concluding Observations’ over de kinderrechtenprestaties in Nederland. Maar de wachtlijsten in de jeugdzorg zijn onacceptabel en jongeren mogen niet onder het volwassenen strafrecht berecht worden. Het Comité maakt zich zorgen over het opsluiten van ‘illegale’ kinderen en over de opvang van slachtoffers van uitbuiting.


VN deelt zorgen kinderrechtenorganisaties
De kinderrechtenorganisaties van Nederland zien veel van hun jarenlange werk terug in de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité. Het Kinderrechtencollectief ging samen met een jongerendelegatie in oktober al naar Genève om het VN-Kinderrechtencomité te informeren over de kinderrechtenzorgen in Nederland. Het Comité vindt dat kinderrechten een vast onderdeel van het lesprogramma moeten uitmaken, iets waar het Kinderrechtecollectief al jaren voor strijdt.


Jeugdzorg en kindermishandeling
Het Comité roept Nederland op om onmiddellijk actie te ondernemen tegen het samen plaatsen van jongeren die bescherming nodig hebben in een gesloten instelling en jongeren die een straf uitzetten. Verder dringt het Comité aan op trainingen voor hulpverleners die vermoedens van kindermishandeling zouden moeten melden en op een snelle aanpak van wachtlijsten. Een compliment krijgt de regering voor de campagne om meer pleegouders te werven.


Jeugdstrafrecht
Nederland zou de wetgeving moeten veranderen die het nu mogelijk maakt om minderjarigen onder het volwassenen strafrecht te vervolgen. Verder moet de overheid meer moeite doen om minder kinderen op te sluiten, het Comité pleit voor preventie in plaats van repressie.


Uitbuiting
Het Comité vindt dat de overheid meer moet doen om te voorkomen dat minderjarigen slachtoffer worden van (seksuele) uitbuiting. Er moet een nationaal plan voor een samenhangende landelijke aanpak van seksuele uitbuiting van kinderen komen. De overheid moet zorgen voor gespecialiseerde opvang en hulp aan minderjarige slachtoffers en voor voldoende mankracht, kennis en middelen bij politie en andere beroepsgroepen.


‘Illegale’ kinderen
Het Comité is bezorgd over het opsluiten van ‘illegale’ kinderen. Verder maakt het Comité helder dat alle kinderen dezelfde rechten hebben en dat vreemdelingenkinderen dus gelijke toegang tot zorg en voorzieningen horen te hebben als andere kinderen.


Bouwstenen voor kinderrechten

Het Kinderrechtencollectief organiseert op 19 februari 2009 in Nieuwspoort een startbijeenkomst met Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin om invulling te geven aan de aanbevelingen. De Minister, jongeren, Kamerleden en mensen uit het werkveld zoals hoogleraar jeugdstrafrecht Ido Weijers en de voorzitter van de MOgroep Jeugdzorg, Hans Kamps, leggen samen de eerste bouwstenen voor een kinderrechtenactieplan. Gespreksleider is Alex Brenninkmeijer, de Nationale Ombudsman.


Kinderrechtencollectief
Het Kinderrechtencollectief is een coalitie ter bevordering van rechten van kinderen en bestaat uit Defence for Children-ECPAT, Unicef Nederland, De Landelijke Verenging van Kinder- en Jongerenrechtswinkels, de Nationale Jeugdraad, Plan Nederland, Save the Children Nederland, Jantje Beton, Cordaid en de Stichting Kinderpostzegels Nederland met als adviseur het Nederlands Jeugdinstituut. Zie voor meer informatie over het Kinderrechtencollectief: www.kinderrechten.nl


Rapportages over kinderrechten
Dit is de derde rapportage van Nederland over de naleving van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind en de eerste rapportage over het  Facultatief Protocol inzake de verkoop van kinderen, kinderprostitutie en kinderpornografie bij het Verdrag. Het Kinderrechtencollectief heeft met steun van vijftig organisaties in Nederland twee rapporten geschreven over de belangrijkste kinderrechtenzorgen in Nederland. Klik hier voor deze rapporten en die van de regering.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen