Meer aandacht voor meisjesbesnijdenis bij AMK’s en Kinderbescherming

Array

2009-02-05-meisjesbesnijden-_tcm19-178865Opleiding en training van medewerkers bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK’s) en de Raad voor de Kinderbescherming over meisjesbesnijdenis, aanstelling van aandachtsfunctionarissen en betere samenwerking tussen de ketenpartners. Dat zijn enkele maatregelen die het kabinet bij de AMK’s en de Raad treft in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking.

Dat schrijven staatssecretaris Bussemaker en de ministers Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Hirsch Ballin (Justitie) in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer. De bewindspersonen onderzoeken verder de haalbaarheid van invoering van een ‘medisch certificaat’ in Nederland. Daarin verklaren ouders op vrijwillige basis hun dochter(s) niet te laten besnijden in het land van herkomst.

Met de brief is een onderzoek naar 44 meldingen van vermoedens van VGV die tussen 1 juli 2007 en 1 maart 2008 zijn binnengekomen bij de AMK’s en de Raad naar de Kamer gestuurd.Onvoldoende basiskennis

VWS en Jeugd en Gezin lieten dit onderzoek uitvoeren om een beeld te krijgen van de aard en herkomst van de meldingen, de afhandeling daarvan en afwegingen om al dan niet aangifte te doen. Uit het onderzoek, uitgevoerd door Adviesbureau Van Montfoort, blijkt dat het voor AMK- en Raadsmedewerkers lastig te bepalen is of een vermoeden van VGV gegrond is of niet. Ook blijkt dat medewerkers over onvoldoende basiskennis van VGV beschikken.

Om de kennis van nieuwe medewerkers te vergroten is afgesproken dat bij het opleiden meer aandacht komt voor bijvoorbeeld risicolanden, de vormen van VGV, de leeftijd waarop het gebeurt en de strafbaarheid. Ook wordt het bestaande handelingsprotocol herzien. Strafbaarheid en nazorg van besneden meisjes wordt daarin opgenomen.

Toch schrijven de onderzoekers dat zaken ‘redelijk adequaat’ zijn afgehandeld. Medewerkers hebben gesprekken gevoerd met de ouders, vermoedens van VGV uitgebreid onderzocht en in sommige dossiers is de mogelijkheid van aangifte aan de orde geweest.

Meldingen en adviesvragen

De meeste meldingen kwamen van de Jeugdgezondheidszorg en scholen. Aanleiding daarvoor was vaak de vrees dat kinderen meegenomen worden naar het buitenland om besneden te worden. Ook meldden instanties wanneer ze merken dat ouders voorstander zijn van VGV bij hun eigen dochters.

De 44 meldingen en adviesvragen betreffen 27 gezinnen en 51 meisjes, in de leeftijd tussen 0 en 17 jaar:

  • Bij 2 gezinnen heeft de Raad geen duidelijkheid kunnen krijgen over vermoedens van VGV.
  • Bij 14 gezinnen ging het alleen om adviesvragen. Omdat het AMK dan slechts tijdelijke bemoeienis heeft, is niet bekend hoe deze zaken zijn afgehandeld.
  • In 6 gevallen blijft hierover twijfel bestaan. In 1 gezin, waar sprake was van gezinsproblematiek, kwam tijdens het raadsonderzoek aan het licht dat de 2 dochters – waarschijnlijk – zijn besneden voor ze in Nederland kwamen wonen.
  • Bij 5 gezinnen bestaat na onderzoek geen risico meer van VGV.

Verwijzingen

Bron: MinVWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen